Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Çocuklarda ki merhametsizliğin nedenleri

paylaş araştır

 

  1. Çocuklarda ki merhametsizlik;

    Sevgi,ilgi, şefkat eksikliği olan,psikolik veya fiziksel şiddet gören çocukların istemsizce verdiği tepkidir.Sevilmeyen bir çocuk sevmeyi bilemez. İlgi göremeyen bir çocuk, ilgiye muhtaç hiçbir şeye hiçbir kimseye ilgi gösteremez, şefkat görmeyen bir çocuk kimseye bilmediği şefkati gösteremez.Sonuç olarak,

    ailedeki bireyler rol modeldir.

     
  2. Kücük yasta güclü olmak zorunda kalmaktir.

     
  3. Her istedikleri yapılarak doyumsuz hale getirmek.

     
  4. - özellikle yeni neslin anne ve babası çalıştığı için çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramamaktadır. çocuk da evde onlardan sevgi ve ilgi göremeyince etrafına da gösterememektedir. psikolojik olarak sevgi ve merhametten yoksun bir ortamda büyüdüğü içinde hayatın öyle olması gerektiğini zanneder.

    - her istediği yapılarak büyüyen çocuk istediği yapılmadığı zamanlarda şiddetli tepki gösterir ve acımasız olur. ona göre her istediği yapılmalıdır yoksa etrafına acımasız olmak normaldir.

    - televizyonda vurdulu kırdılı adam öldürmeli ve acımasızlığın başgösterdiği programları da izledikçe hayatın da öyle olduğunu ve öyle olması gerektiğin düşünerek büyür. arkadaşlarına da öyle davranır. örneğin kedi ve köpek gibi sevimli canlılar onun gözünde yoldaki taş parçasından veya tenekeden farksızdır. televizyonda bazen gördüğümüz kedi ve köpeklerin gençler tarafından kesilerek veya yakılarak öldürüldüğü videolar iç acıtır. bunu yapan kişilere baksanız anne babası ayrılmış, kendisini de etrafından ve akrabalarından kimseninin umursamadığı yani çarpık bir yaşantının eseridir. haliyle bunu yaşayan çocuk da kişiliğini belli eder.

     
  5. Tamamen kucuklugubdeki yetistirilis sekliyle alakali olan durum. Gecmisinde yasadigi, sevgisizligin, siddetin vb olumsuz daveanislarin sonucu olarak yetişkin bir birey oldugunda empatiden uzak ve sefkatsiz oluyorlar maalesef.

     
  6. Çocuklarda merhamet duygusunun oluşmaması yetiştirildiği ortamla doğrudan alakalı bir durumdur.merhamet,başka bir insanın düştüğü kötü durumdam üzüntü duymaktır.bu duygu da ancak empati yapabilme yeteneği ile oluşabilir.çocuk nasıl empati yapacağını bilmez.öğrenebilmesi için ailede, sosyal çevresinde,okulda ona bu konuda rol model olacak insanlara ihtiyaç duyar.öncelikle çocuğa;anne,baba tarafından sevgi,şefkat,güven gibi duyguların hakim olduğu ortam sağlanmalıdır. sevgisiz,birbirleriyle sürekli kavga eden,şiddet barındıran aile ortamları, çocuktaki merhamet duygusunun oluşmasını engelleyecektir.çünkü çocuk,ilk olarak anne,babasının tutum ve davranışlarını kopyalar.okul ortamında da öğretmeninin.bu sebeple aile ortamında anne,babanın;okul ortamında öğretmenin örnek davranışlar sergilemesi gereklidir. çocuğun merhamet duygusunun gelişebilmesi için komşularımıza veya ihtiyacı olan insanlara yardım etmeli ve bu yardımı karşılık beklemeden yaptığımızı çocuklarımıza belirtmeliyiz.çocuğumuz birine yardım ettiğinde ödüllendirmemeli sadece motive edici sözlerle yaptığı davranışı pekiştirmeliyiz."bu davranışını çok beğendim"gibi.eğer ödüllendirisek çocuk yardım ettiği kişilerden ya bir karşılık bekler ya da toplum tarafından taktir edilmek duygusu ile yardımda bulunur ki bu da istemeyeceğimiz bir durumdur.bir de çocuğa bu duyguyu geliştirmek için fırsatlar tanımalıyız. mesela çocuk;sokak hayvanlarına su verebilir,kuşlar için balkona ekmek kırıntısı koyabilir,yardıma ihtiyacı olan kişilere yardımcı olabilir,hasta ve yaşlıları ziyaret veya yardım edebilir gibi gibi...çocuğumuz akranları ile ilişkilerinde şiddete başvuruyor, merhametten uzak davranışlar içindeyse ona kızıp bağırmak yerine,arkadaşına vurduğunda arkadaşının nasıl duygular içinde olabileceği sorularak empati yapabilmesi sağlanmalıdır.bu öğretiler kolay değildir. istediğimiz sonucu hemen göremeyebiliriz.bizler sabırla, usanmadan sonuç alıncaya kadar öğretilere devam etmeliyiz.sonuçta çocuklar farklı farklı türlerde çiçekler gibidir.her çiçeğin bakımı farklıdır.biz bu farklılıkları gözeterek sabırla insani duguları yüreğine,ruhuna işleyebiliriz.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.