Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
dört büyük melek'in baş harflerinden oluştuğu söylenen (cami), müslümanların ibadetlerini yapmak için bir araya geldikleri ibadethane.
Doluluk orani düsük olan ama hala yenisi yapilarak milletin paralarinin çarçur edildigi dinci faşizan güruhun siyasi propaganda amaciyla kullandıgı sözde dini gerçekte siyasi mekanlar
allahın evi olarak adlandırılan islam dininde müslümanların ibadet ettikleri kutsal maded.
en dolu oldugu zamanları cuma namazının oldugunda yaşar ama büyüklerimizden kar kış demeden günde 5 vakit cemaatle birlikte namaz kılmak için gidenler vardır ki elleri öpülesi canlardır.
Arapça cem' fiilinden türemiştir. Cem' yani toplanmak fiilinin İsm-i faili cami' oluyor. kelime anlamı olarak toplanılan yer, din terminolojisi olarak ise islam dininde ibadethane, mekteb, konferans salonu görevini üstlenen kurum demektir.
Cami-i Şerif diye de adlandırılan ibadethanelerin minaresiz olanlarına mescid (secde edilen yer) denir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde her cami-i şerifte cuma namazı kılınmazdı. Kılınan cami-i şerifler cami-i kebir, cuma-yı kebir, cuma camisi şeklinde tanımlanagelmiştir.
Cami-i Şerifler sadece ibadethane değildi. cemaati bilgilendirmek için konferans salonu ve eğitime muhtaç mahalle sakinlerine eğitim vermek üzre mekteb görevleri vardı. Bu nedenle tarihi şehirlerde tarihi mahallelere göz gezdirildiğinde cami-i şeriflerin tam merkezde yer aldığı görülür. Şehir planlaması olarak mahalle veya semtler cami-i şerifler ortada ve merkezde yer alacak şekilde ele alınmıştır.
Bu bağlamda ; cami-i şerifleri salt ibadet ekseninde ele almamak iktiza eder.
müslümanların ibadethanesi. peygamber efendimizin cemaatle namazı tavsiye ettiği için her vakitte gidilmesi ve boş bırakılmaması gereken yerler olmasına rağmen, halk olarak cami alışkanlığımız olmadığı için, genelde 3-5 kişi cemaati olan yerler.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |