Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

camii

paylaş araştır

 

  1. müslümanlar için kutsal mekan ibadethane. en büyüğü için

     
    (Bkz: Kabe)
  2. diyanet işleri başkanı sayın Mehmet görmez in makam aracı polemiğinin ardından bu gün camilerle alakalı seçim sürecini de ilgilendiren "camilerde siyaset yapılmamalı" açıklamasını hatırlatan konu..

     
  3. toplayan, bir arayan getiren demek olan cami sözcüğü cem yani toplanma bir araya gelme sözcüğünden türemiştir.

     
  4. Doğru yazılışı şapkalı a ile "cami" olan (tabletten yazıyorum maalesef) müslüman ibadethanesi. Camii ifadesi arapça bir kelime olması nedeniyle araya s kaynaştırma harfi konulmamasından dolayı kullanılıp dilimize yerleşmiştir. Örnek: sultanahmet camii (camisi anlamında)

     
  5. dört büyük melek'in baş harflerinden oluştuğu söylenen (cami), müslümanların ibadetlerini yapmak için bir araya geldikleri ibadethane.

     
  6. Doluluk orani düsük olan ama hala yenisi yapilarak milletin paralarinin çarçur edildigi dinci faşizan güruhun siyasi propaganda amaciyla kullandıgı sözde dini gerçekte siyasi mekanlar

     
  7. islamda ibadet mekanı olarak bilinen yer genellikle minaresiz kücük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara mescit denilen yerdir.

     
  8. allahın evi olarak adlandırılan islam dininde müslümanların ibadet ettikleri kutsal maded.

    en dolu oldugu zamanları cuma namazının oldugunda yaşar ama büyüklerimizden kar kış demeden günde 5 vakit cemaatle birlikte namaz kılmak için gidenler vardır ki elleri öpülesi canlardır.

     
  9. Arapça cem' fiilinden türemiştir. Cem' yani toplanmak fiilinin İsm-i faili cami' oluyor. kelime anlamı olarak toplanılan yer, din terminolojisi olarak ise islam dininde ibadethane, mekteb, konferans salonu görevini üstlenen kurum demektir.

    Cami-i Şerif diye de adlandırılan ibadethanelerin minaresiz olanlarına mescid (secde edilen yer) denir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde her cami-i şerifte cuma namazı kılınmazdı. Kılınan cami-i şerifler cami-i kebir, cuma-yı kebir, cuma camisi şeklinde tanımlanagelmiştir.

    Cami-i Şerifler sadece ibadethane değildi. cemaati bilgilendirmek için konferans salonu ve eğitime muhtaç mahalle sakinlerine eğitim vermek üzre mekteb görevleri vardı. Bu nedenle tarihi şehirlerde tarihi mahallelere göz gezdirildiğinde cami-i şeriflerin tam merkezde yer aldığı görülür. Şehir planlaması olarak mahalle veya semtler cami-i şerifler ortada ve merkezde yer alacak şekilde ele alınmıştır.

    Bu bağlamda ; cami-i şerifleri salt ibadet ekseninde ele almamak iktiza eder.

     
  10. müslümanların ibadethanesi. peygamber efendimizin cemaatle namazı tavsiye ettiği için her vakitte gidilmesi ve boş bırakılmaması gereken yerler olmasına rağmen, halk olarak cami alışkanlığımız olmadığı için, genelde 3-5 kişi cemaati olan yerler.

     
    (Bkz: Namaz)(Bkz: ibadet)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.