Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

batı cephesinde yeni bir şey yok

paylaş araştır

 

  1. Erich Maria Remarque tarafından yazılan ve savaşın ne kadar saçma bir eylem olduğunu gözümüze sokan kitaptır. 1. dünya savaşına katılan bir grup gencin cephede başlarından geçenleri konu eder. bu savaşa yazarın kendisi de katılmıştır ve kanımca kitabın bu kadar başarılı olmasının en büyük sebebi budur.

    ayrıca bu kitap 1930 yılında sinemaya da uyarlanmıştır.

     
    (Bkz: kitaplardan sinemaya aktarılan filmler)
  2.  
    (Bkz: erich maria remarque)
  3. savaş üzerine okuduğum en iyi roman diyebilirim. erich maria remarque'nin savaşın anlamsızlığını tüm çıplaklığıyla ele aldığı eseri. kendisi bizzat savaşta yer almıştır. şahit olduklarını bir insan olarak çok sade bir dille sunuyor. savaş psikolojisini müthiş bir tahlil ile aktarıyor. açıkçası savaş ile ilgili birçok yazıt okudum ama buradaki sorgulayışlar insanı çok derinden etkiliyor. hani bir yerde şöyle diyor: "işin doğrusu, savaş üzerine en aklı başında düşünenler, yoksul ve basit kimselerdi. onlara göre savaş felaketin ta kendisiydi. oysa durumları daha düzgün olanlar, savaşın sonuçlarını, nelere yol açacağını düşünemiyorlardı."

    işte mesele tam da burada. ya da düşmanın esasında kendisine bir zararının dokunmadığını onların da savaşta olmak istemeyeceğini söylemesi de birçok şeyi özetliyor. gencecik insanların hayatların baharında insan öldürmeye sürüklenmesi, ölmesi bu anlamsızlığı daha da netleştiriyor. açlık, sefalet, kan, cephe arkadaşlarının ölümü, yaralanmalar, sakatlıklar, ölü odası, ölen umutlar... kim eskiye döndürebilir bu çocukları? barışı sadece evinde ve annesinin yanında olmak kadar doğal ve külfet olmayan bir tanıma dönüştürüyor bu çocuklar.

    kahramanın ilk öldürdüğü kişinin başında durduğu zamanlarda kendi ile olan hesaplaşması olağanüstüydü. hem öldürmek zorunda olması hem yaşadığı vicdan azabı... sırtında taşıdığı yaralı arkadaşını tam da hastaneye vardığı esnada ölmesi..

    hakikaten anlamadığımız ne varsa odur savaşlar.

    ölümün çok da rutin karşılandığı zamanlarda, paul ölmesine rağmen; "batı cephesinde kayda değer bir şey yok!" denilmesi kadar adaletsiz bir dünya...

     
  4. uzun ve zahmetli uğraşlar sonucunda alabildiğim roman. hiç bir yerde satışı yoktu. mecbur ikinci el sitelere yöneldik ve şükür ki bulduk.

    bakalım, okuyunca yazacağım yorumumu. tek duyduğum, yaşar kemal tarafından yüzyılın en iyi romanı olarak lanse edilmesi.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.