Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ayların isimleri nereden geliyor

paylaş araştır

 

  1. Mart ayı pek çok dilde aynı kelime ile ifade ediliyor.

    Kökeni ise romalıların savaş tanrısı Martiusmuş. Galiba bildiğimiz Mars. savaş tanrısı ne demek tam olarak bilmiyorum. Herhalde çıkan savaşlardan Martius'u mesul tutuyorlardı. İsmin kökeni ise eski latince " öldürgen" demekmiş.

    Nisan ayı ise yine pek çok dilde aynı şekilde ifade ediliyor. Latince Aprilis, Yunanca Aprillius. Latince "aperire" yani açmak kelimesinden geliyormuş. Çiçeklerin açmaya başladığı mevsim. Afrodit'in kısaltması olan "Aphro" da kelimenin köküymüş. bizde de abril olarak bilinse de Nisan kelimesi Farsçadan dilimize geçmiş.

    Farsça: Nisan

    Süryanice: Nisanna

    Sümerce : Nisag

    Mayıs. Fransızca Mai eski ingilizce Maius. Adını yağmur tanrıçası Maia dan almış.

    Ağustos: Adını Roma imparatoru Augustus'tan almış.

    Benim anlamadığım pagan dönemine ait bu isimler nasıl olmuş da dilimize kolayca atlayıvermiş ve benimsenmiş. Bir tek kişi bile bu isimler nereden geliyor diye sormamış mı ?

    Eski yöresel takvim isimlerimiz de var hatta bir kısmını yazmıştım ama yöreden yöreye fark ediyor.

     
  2. Zemheri, Gücük, Mart, Abrul, Mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, İlk Güz, Orta Güz, Son Güz ve Karakış.

    Bunlar Rumi takvimin ayları. Halk arasında hala kullanılır

     
  3. sözlük formatına uymayan vasat başlık.

    şimdi efendim, diğer aylar neyse de temmuz (july) ve ağustos'un (august) hikayesi pek bir keyiflidir. meşhur roma diktatörü jül sezar'ı onurlandırmak için çevresindeki dalkavuklar önlerini ilikleyip "sayın diktatörüm şu 7.aya sizin adınızı verelim (july). ayrıca öyle 30 günlük aylardan da olmasın, şanınıza yakışmaz, 31 gün olsun" diye yalakalık yapmışlar ve takvimdeki 7.ay sezarın adı ile (july) anılmaya başlanmıştır.

    sezar öldükten sonra, anasını ağlattığı roma cumhuriyeti rejimi çökmüş ve üvey evladı olan yine meşhur augustus, ilk roma imparatoru olmuştur. yine dalkavuklar bu defa augustus'un huzurunda önlerini ilikleyip "sayın imparatorum, şu 30 günlük 8.aya sizin adınızı verelim (august). ama 30 gün olursa şanınız rahmetli jül sezar'dan aşağı kalır, size yakışmaz. 8.ay da 31 gün olsun" diye yalakalık yapıp takvimi de öyle düzenlemişler.

    augustus da öldükten sonra roma imparatoru tiberius olmuş, dalkavuk takım artık uzmanı olduğu malum konuda tiberius'un huzuruna çıkmış. tiberius bu yalakaları dinledikten sonra " iyi düşünmüşsünüz ama 13.sezar öldüğünde ne olacak?" diyerek aslında "lan hıyarlar, her gelene gazete kuponuyla dağıtılmış gibi ay adı veriyorsunuz da hepi topu 12 ay var, sonra bizim adlar da yerimize gelenlere verilecek, işin cılkı çıkar" demek istemiş ve bu öneriyi reddetmiştir.

    not : jül sezar'dan sonra başa geçen imparatorlara hem onu anmak hem de başa geçeni onurlandırmak için "sezar" unvanı verilirdi, hatta bu unvan çok uzun süre kullanıldı, 100 yıl öncesine kadar. "alman kayzeri" unvanındaki kayzer, sezar(caesar) oluyor. hatta ve hatta kayseri sözcüğü de sezar'dan geliyor. ulan sezar, ne büyük adammışsın :)

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.