Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

altını çizerek okumak

paylaş araştır

 

  1. Genellikle ezber yeteneği zayıf kişiler ders çalışırken ya da test usulü sınavlarda soruları ve şıkları okurken yapılır. Kişiye psikolojik rahatlık verir, kişi bu eylem yapılmadığında okuduğunu anlamadığını düşünür ve tekrar başa döner.

    Özellikle sınavlar da bazı kalemler ses çıkarır ve bu diğer adaylar için işkence olur.

     
  2. öğrencilik senelerimizden hatırladığım kadarıyla sınavlara hazırlanırken özellikle paragraf sorularının çözümlenme aşamasında kurşun kalemi ele alıp bütün paragrafı baştan sona çizme işi. sonradan algıladığım kadarıyla dikkati dağıtan ve algıyı yavaşlatan, dolayısıyla anlamayı imkansız hale getiren eylem. doğrusu sadece önemli noktaları ve anahtar kelimeleri çizmek olan yanlış okuma davranışıdır..

     
  3. özellikle kaliteli eserleri okurken yapılan, ileride kitaba bir daha göz atıldığında nerelerin tekrar okunması gerektiğini belirtmek amacıyla gerçekleştirilen eylem.

     
  4. ders çalışırken kitaptaki önemli yerlerin altının çizilmesi ve tekrar etmek için geri döndüğümüz zaman bizim için önemli olan zamanı boş yere harcamamız için başvurulan yöntemlerden biridir.

     
  5. çok fazla ayrıntı ile uğraşmak istemeyen kişinin yaptığı eylemdir.önemli yerlerin altını çizer ve sadece o noktalara odaklanır. genellikle sınavlara çalışırken yapılan bu hareket mantıklıdır ve başarılı olmayı sağlar.

     
  6. okuyan biri olarak hala alışkanlık kazanamdığim hareket.kitabın hoşa giden etkileyici cümleleri için genelde uygulanır ama kitabın bütünlüğünü bozar düşüncesinden midir bilinmez tercih etmiyorum.

     
  7. genellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin, özellikle türkçe sorularını çözerken uyguladığı, zaman içinde alışkanlık kazanılmış ve sürekli yapılır hale gelinmiş, uzmanlarca yapılmasının doğru bulunmadığı yöntem. alışınca ise artık çizilmeden durulamıyor.

     
  8. bir kitap okunurken kişinin dikkatini çeken ve kitabı eline aldığı zaman, önemli bulduğu, beğendiği yerlere kısaca ulaşmasını sağlamak için yapılan harekettir. uzun bir zaman sonra kitap eline alındığı zaman, belli yerler unutulmuştur ama altı çizilen yerler belki de kitabı tekrar hatırlamamamızı ve okurken aklımızdan geçen düşüncelerin tekrar hatırımıza gelmesine yol açacaktır. bir nevi hatırlama olarak gördüğüm davranış.

     
  9. Test kitaplarından çözemedikleri soruları soran ya da Deneme sınavlarına giren öğrencilerde gördüğüm bir davranıştır. Ancak olayı yanlış anlamış olmalılar ki kalın kalın ne var ne yoksa her kelimenin, her cümlenin altını çiziyorlar. Ne anlamı kalıyor ki o zaman. Soru kökünde ya da şıklarda dikkat edilmesi gereken, çeldirici kısmı bulup, sadece oranın altını çizmelisiniz dememe rağmen, hâlâ bildikleri gibi yapıyorlar. Halbuki gereksiz bir karalama yoğunluğu, soruyu hepten işin içinden çıkılması zor hâle getiriyor. Vakti zamanında bir öğretmenleri, soru çözerken "herşeyin altını çizin" demiş olamaz herhalde.

     
  10. Benden sonra biri okursa beni de okur diye önemli önemsiz her tarafı çizerim.

    Günlüklerini sürekli yok eden birinden de bu beklenir zaten.

    Feci şekilde yok etme meraklısıyım.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.