Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

10 parmak

paylaş araştır

 

  1. q ve f klavyelerde bütün parmakları kullanabilmek.

    bugünlerde on parmak öğrenme merakım depreşti ve evde çeşitli sitelerin yardımı ile derslere başladım.

    yıllar önce f klavye kursuna gitmiştim fakat yarım bırakmıştım. şimdi q klavye ile başladım derslere.

    dersler tamamlandı artık hızlanmak kaldı bu da pratik yaparak gelişecek. şu an fena sayılmam, eskiden kara düzen dakikada 50 kelime yazıyordum, on parmak ile şu an 25 yazıyorum. biraz sıkıcı olsa da bırakmaya niyetim yok. sabır isteyen bir iş. umarım daha da hızlanabilirim. entrymden anlayacağınız üzere pratik yapma adına uzatıyorum konuyu zira bu entry on parmak marifeti ile yazılmıştır.

     
  2. f klavye ile başlandığı zaman q klavye ile devam etmek gerçek anlamda zordur. f klavyem iyiydi, hangi parmağın hangi harflere ve rakamlara geldiğini az çok hatırlıyorum ama q klavyeye alıştıktan sonra, pek de önemi kalmadı diyebilirim. f klavye resmi kurumlarda kullanıyor bildiğim kadarıyla, ben de özelde olduğuma göre q klavye candır. üstelik f'den daha hızlı kullandığımı da düşünüyorum. tabi f'i uzun zamandır kullanmamanın da etkisi çok büyük.

    tanım : klavyede sadece bir kaç parmağın değil 10 parmağında izinin olması.

     
    (Bkz: F klavye)(Bkz: q klavye)(Bkz: q klavyeden f klavyeye geçiş)
  3. Başlık yazarının yazdıklarını hayranlıkla okuyarak yoruma başlıyorum diyeceğim başlık.

    Ben de eski kafalı F klavyeci biriyim. Ticaret liseleri için yazılmış İsmail Talınlı'nın Daktilografi kitabından kendi kendime 10 parmakla yazmaya daktilo ile başlamıştım.

    daktilom olivetti Lettera marka ve halen sapasağlam duruyor.

    F klavyenin avantajı Türk diline göre düzenlenmiş olması. En çok kullanılan harfler parmak düzenine göre en kolay yerlere yerleştirilmişler.

    Q klavye öğrenmeye çalışmadım hiç.

    sonradan çıkan elektronik yazı makineleri ve özellikle de bilgisayarlar 10 parmakla yazmayı kolaylaştıran pek çok donanımla dolu.

    10 parmakla Öğrenme programları geliştirilmiş.

    Resmi kurumlarda tamamen bilgisayar kullanımına geçildiği için klavye farkı pek kalmadı. Bilgisayar ayarlarından kişiler istediği klavyeyi ayarlıyor ama bilgisayar merkeze bağlıysa çalışanlar arasında itiş kakış çıkıyor bazen. :)

    Bugüne gelirsek: artık neredeyse yazı bile tarihe karışacak , videolar ve görseller ön planda. Konuşuyoruz yazıya dönüşüyor. Bakalım daha neler göreceğiz.

     
  4. katip olabilmek adına insanların saatlerce öğrenmek için uğraştığı konu.

    3 dakikada en az 90 kelime yazmak gerekiyor. normali 200 ila 250 civarı.. bir arkadaşım vardı 3 dakikada 290 kelime yazıyordu. şimdi kesin katiplik yapıyordur diye düşünüyorum...

     
  5. 10 parmağında 10 marifet ama genelde klavye de kullanılan bir terim.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.