Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

cilginturk71

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,402 entry 60 konu hiç puanı yok
09.10.2023 23:29 son işlem tarihi takip etme takip et

Mufassal

Arapça 'fasl' kökünden gelir. Yine aynı kökten gelen 'tafsil'den türeyerek mufassal sözcüğüne dönüşür. Salt anlamı ayrıntılı, geniş biçimde olan bu sözcük Osmanlı mali terminolojisinde arazi sayımlarının başlıca kaydı olan tahrir defterlerinin en büyük kalemi için kullanılmıştır. Diğer kalemler ise 'icmal' ve 'evkaf' defterleridir.

Mesela adana, Ankara, bursa (Hüdavendigar) vd. Sancakların mufassal tahrir defterleri 15. ve 16. yüzyılda ait olduğu bölgenin mali, idari ve sosyal tarihi hakkında eşsiz bilgiler verir.

23.08.2022 14:02
  1. kendi entryni sildiğinde 7 puan gitmesi

    moderatör camiası açıklasa da tahmin yerini bilgiye bıraksa; böylece akıllar daha üretken olsa ve sözlük devirden düşmese "dediğim" teknik belirsizliktir.

     
  2. özgün bir tazı olmak

    tavşanları kovalama hususunda ait olduğu familya üyelerine göre nevi şahsına münhasır bir tazı olma "durumu"dur.

     
  3. tc kimlik no'larin son rakamının çift olması

    formül gereği olan sistematiktir. ayrıca şahsımıza veya kardeşlerimize ve hatta amca çocuklarımıza tahsis edilen hiçbir t.c. kimlik numarası tesadüfî değildir.

     
  4. yeşillikleri çamaşır suyu ile yıkamak

    bim, a101 gibi yerlerde 1, 2 tl'ye satılan çamaşır sularını bol bulan ve nereye dökeceğini bilemeyen ademoğlunun hezeyan ürünüdür.

     
  5. faiz

    bahse konu değerlendirmenin aslında osmanlı devrinde yapıldığı kâr işlemidir.

    mezhep imamlarının içtihadı ve devrin şeyh'ül-islâmlarınca verilen fetvalarla osmanlı devrinde sadece allah yolunda hayır işlemek (vakıflar) amacıyla faize yani ribaya yüzde 11.25, yüzde 12.50 ve hatta yüzde 20'lere kadar kadılarca izin verilmiştir. vakıflar arşivinde ilgili belgeler mevcuttur.

     
    (Bkz: vakıflar genel müdürlüğü)(Bkz: vakfiye)