Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

sorunluadam

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

22 entry 10 konu hiç puanı yok
28.12.2016 23:46 son işlem tarihi takip etme takip et

yaser arafat

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanıdır. Arafat, Filistin'in özerkliği için durmaksızın Beni İsraillilere karşı mücadele etti. Hayatının çoğunu 1958 ile 1960 yılları arasında kurduğu siyasi el-Fetih örgütünün liderliğini yaparak geçirdi. Önceleri Beni İsrail'in varlığına karşı olmasına rağmen sonradan, 1988 yılında, BM Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararını kabul ederek bu görüşünü değiştirmiştir.Arafat, 1960'ların sonu ile 1970'lerin başında, el-Fetih bir iç savaş sırasında Ürdün ile açıkça karşı karşıya kaldığında olduğu gibi sürekli anlaşmazlıkların ortasında kaldı. Ürdün'den dışarı zorla çıkarılan ve Lübnan'a yerleşen Arafat ve el-Fetih, ülkenin işgal edildiği 1978 ve 1982 yıllarında Beni İsrail'in hedefi oldu. Siyasi görüşleri ne olursa olsun Filistinlilerin çoğunluğu Arafat'ı bir özgürlük savaşçısı ve şehit olarak tanımlarken, Beni İsraillilerin çoğu, örgütünün sivillere karşı giriştiğini savunduğu birçok eylem nedeniyle terörist olarak görmektedir. Hayatının son dönemlerinde Arafat, FKÖ ile Beni İsrail arasında on yıllardır süren anlaşmazlığı sona erdirmek için Beni İsrail hükümeti ile bir dizi müzakereye girişti. Bunların arasında 1991 Madrid Konferansı, 1993 Oslo İlkeler Anlaşması ve 2000 Camp David Zirvesi bulunur. İslamcılar ve FKÖ'nün bazı sol kanat mensupları yozlaştığını ve Beni İsrail hükümetine çok fazla taviz verdiğini söyleyerek kınamış ve muhalif olmuşlardı. 1994 yılında Arafat, Oslo'da yapılan müzakerelerden ötürü İzak Rabin ve Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Bu esnada Hamas ve diğer militan örgütlerin gücünü eline geçirerek el-Fetih ve Arafat'ın talep ettiği otoriteyi sarstı. Son olarak Arafat 11 Kasım 2004'te 75 yaşında ölmüştür.

28.12.2016 23:29
  1. Einsatzgruppen

    Nazi Almanyası'nda Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich yönetimi altındaki Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri. Toplama kampları kurulmadan önce infazlarda etkin rol oynamışlardır. En önemli eylemleri Babi Yar Katliamı'dır. Gezici birliklerdir. Sürekli hareket halinde olup bir infazdan ötekine doğru eylemlerini gerçekleştirmişlerdir. Çukur kazıp öldürüp gömme işi oyalayıcı olduğundan ve öldürme sırasında çok fazla mermi harcandığından bunun yerine toplama kampları kurulmuştur.

    Einsatzgruppen'in kendisine verilen görev gereği 1941-1945 yılları arasında 1,3 milyondan fazla Yahudiyi kurşuna dizdikleri tahmin edilmektedir. A B C ve D isminde 4 Einsatzgruppe timi vardı ve her birlik 600-1000 askerden oluşuyordu.

     
  2. Antisemitizm

    Yahudi karşıtlığı veya Yahudi düşmanlığı; Yahudilik dinine, ırkına, kültürüne veya milletine karşı duyulan düşmanlık.

    Her ne kadar etimolojisi antisemitizmin tüm Sami halklarına yönelik olabileceğini ima etse de, terim ortaya çıkışından itibaren sadece Yahudilere yönelik saldırganlığı belirtmek için kullanılmıştır.

    Antisemitizm Yahudi bireylere karşı gösterilen münferit nefret ve ayrımcılıktan kalabalık grupların, hatta polis ve askerin tüm bir Yahudi cemaatine yönelik örgütlü saldırılarına kadar geniş bir yelpazede meydana gelebilir. Bu baskının en aşırı örnekleri arasında, 1096'daki Birinci Haçlı Seferi, İspanyol Engizisyonu, Yahudilerin 1290'da İngiltere'den, 1492'de İspanya'dan ve 1497'de Portekiz'den kovulmaları, çeşitli pogromlar ve Nazi Almanyası'nın gerçekleştirdiği Holokost (Yahudi Soykırımı) gösterilebilir.

     
  3. levi eşkol

    1963'ten ölümüne değin İsrail başbakanı. Görevi başında ölen ilk İsrail başbakanıdır.

    1914'te bir siyonist gönüllü olarak Osmanlı egemenliği altındaki Filistin'e giden Eşkol, buradaki ilk kibutzlardan biri olan Deganya Bet'in kurulmasına yardımcı oldu. Daha sonra Siyonist İşçi Partisi'ne ilgi duydu ve Histadrut'un (Genel İşçi Federasyonu) kuruluş çalışmalarına katıldı. 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesinden sonra birçok önemli resmi görevde bulundu. 1952-1963 arasında maliye bakanı olarak görev yapan Eşkol, 1963'te David Ben-Gurion'un başbakanlıktan çekilmesi üzerine, bu makama geçti. 1965'te yeniden siyasi mücadeleye geçen Ben-Gurion karşısında seçimi kolaylıkla kazandı.

    Eşkol, başbakanlığı döneminde, üç büyük işçi partisini İsrail İşçi Partisi içinde birleştirdi, 1965'te Almanya ile İsrail arasında ilk kez diplomatik ilişki kuruldu. ABD'den resmi olarak davet alan ilk İsrail başbakanıdır.

     
  4. izak rabin

    israilli asker, politikacı ve devlet adamı. İsrail'in beşinci başbakanı olan Rabin, 1974-77 yılları arasında ve 1992 ile 1995 yılındaki suikastına kadar olan süre olmak üzere iki dönem başbakanlık yaptı.

    1994 yılında Rabin, Şimon Peres ve Yaser Arafat ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Yigal Amir adında, aşırı sağcı bir İsrailli radikal tarafından Oslo Anlaşmasını imzalamasından dolayı suikasta uğradı. Rabin, İsrail'in ilk İsrail doğumlu ve ilk suikasta kurban giden başbakanıydı. Aynı zamanda İsrail'in Levi Eşkol'dan sonra görevi başında vefat eden ikinci başbakanıydı.

     
  5. david ben gurion

    İsrailli devlet adamı ve siyasi lider, İsrail'in ilk başbakanı ve ikinci savunma bakanı. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu.14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okudu. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. Hükümetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.