Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ziraat mühendisi

paylaş araştır

 

  1. 1980-1990 larda tıp fakültesi ile yarışan doktorluktan daha değerli olan ve bir çok kişinin gidip okumak istediği meslekken, günümüzde yapılan yanlış planlamalar nedeniyle her üniversiteye verilen ziraat fakülteleri sebebiyle binlerce mühendis gibi ziraat mühendislerininde açıkta olduğu bir meslek grubudur.

     
  2. Ülkemizde bir çok mezunu olup da özel sektörde istihdam edilen mühendis arkadaşlarımızın okuduğu bölümdür.

     
  3. aslında fakültesinin unvanında mühendislik ibaresi yer almayan ve bu ülkenin en gereksiz bölümü olmakla birlikte eskiden 120, şimdilerde ise 180'i geçen hemen herkesin gidebildiği bir fakültenin mezunlarına verilen bir unvandır. ziraat fakültesinin hangi bölümünden mezun olunursa olunsun sonuçta aynı unvanı alan bir meslek grubunun üyelerinin her birine "ziraat mühendisi" denilmektedir.

    bu mesleğin diplomasının alındığı fakültelerin bugünkü durumu bu fakültelerin neden kurulduğu sorusunu sordurtmaktadır. çünkü bir ziraat mühendisi yalnızca bitkilerle uğraşmaz, aksine; toprak, bahçe bitkileri, tarla bitkileri, bitki koruma, tarım ekonomisi, zootekni, su ürünleri, tarım makineleri, tarımsal yapılar ve sulama gibi birçok bölümden mezun olurlar. ancak ne var ki bir tarım ekonomisi mezunu iktisadi ve idari bilimler mezunu ile aynı statüde kabul edilmez, bir tarım makineleri mezunu makine mühendisi ile aynı statüde kabul edilmez, bir zootekni mezunu veterinerle eşdeğer statüde kabul edilmez, bir tarımsal yapılar ve sulama mezunu bir inşaat veya çevre mühendisi ile benzer statüde kabul edilmez. "neden?" çünkü o bir ziraat mühendisidir. 4 yılını o fakülteye gömer, kazandığı unvan ise diplomalı hıyarcılık veya diplomalı çiftçiliktir. bir de bunların yüksek lisans ve doktora yapanları da vardır. neye lazımsa?

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.