Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

yakılmış toprak politikası

paylaş araştır

 

  1. Tarih boyunca pek çok kez karşılaşılan yaygın olarak kullanılan bir taktiğin ismiymiş.

    Tarihteki bilinen ilk temsilcileri İskitlermiş. Bu iskitlerin nasıl bir imajı varsa kolay kolay düzeleceğe benzemiyor.

    Temel hedef ekinleri, ormanları, otlakları yakıp imha etmek ve düşmanın ilerlemesini engellemek. Ya da bunun bizzat düşman tarafından yapılması.

    Milattan önce 2. yüzyılda Romalılar Kartaca'ya saldırdıklarında yiyecekleri imha edip evleri yıktıktan sonra kalan taşlardan yeniden ev kurulamasın diye yıkıntıları da un ufak etmişler. Bir daha ağaç ve ekin yetişmesin diye toprağı tuzlamışlar. Geri zekalılar toprağı tuzlamışlar. Allah sizi davul etmiştir umarım. Bu savaşın adı 3. Pön savaşı olarak tarihe geçmiş.

    Binlerce kişinin ölmesine neden olmuşlar ve hiçbir şey yetişmeyen toprak nedeniyle insanlar birbirini yiyecek duruma gelmiş.

    Bu politika aynı zamanda Rus askeri geleneğinin de bir parçasıymış. Geri çekilirken düşmanın işine yarayabilecek hiçbir şeyi ortada bırakmamak. Beraber götürmek ya da imha etmek, zehirlemek, yakıp yıkmak.

    tolstoy romanlarında bundan bahsetmiş ve adına Nefret Ateşi demiş.

    Çinliler de japon işgali sırasında kıyıdan içeriye doğru geri çekilirken aynı taktiği kullanmışlar. Köprüleri havaya uçurmuş, su kaynaklarını zehirlemişler.

    İki asır önce Amerika kıtasında komutan Kit Carson Kızılderililere karşı bu yöntemi uygulamış. Navajo kabilesinin köylerini ve tarlalarını ateşe vermiş. Yiyeceklerini yok etmiş. Komutanın en büyük yardımcıları da başka Kızılderili kabileleriymiş.

    8000 Navajo esir alınmış ve 500 km uzaklıktaki kaleye zor koşullarda yürütülmüş. Bu yürüyüşe Navajolar uzun yürüyüş adını vermiş.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.