Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
türkçe' de çoğulu olmayan,
yaratıcı' nın özel adıdır.
son yıllarda dizi-film ve kitap çevirilerinde
yanlış bir kullanım olan tanrı- lar söylemi
sıklıkla yer almaktadır.
bunu türklüğe hakaret kabul ediyor, herkesi kutsalımıza saygılı olmaya çağırıyor ve tdk ile rtük nu göreve davet ediyoruz.
"allah" müslüman olmadan önce putperest araplar ve yahudiler gibi sami ırkına mensup diğer ortadoğu halkları tarafından ortak olarak kullanılan,
eski yunan' daki zeus gibi gökte oturan ve yerde ki putların en üstünü ve onların başı olduğuna inanılan, yüce sıfatlar atfedilen somut varlığa verilen ad olduğu için "tanrı" nın karşılığı olamaz.
putperest araplar müslüman olduktan sonra bu anlayış, ihlâs suresinde olduğu şekilde düzeltilmiş ancak o zaman "allah", "tanrı" nın sahip olduğu anlayışa hak kazanmıştır.
çünkü islâmdan önce türklerdeki "tanrı" anlayışı ihlâs suresi' ndeki "allah" anlayışı ile tam olarak örtüşmektedir.
bu bakımdan türklerin islâm'dan önce de müslüman oldukları söylenebilir.
"Tengri" sözcüğündeki nazal n'nin zaman içinde ses değişimine uğramasıyla en sonunda tanrı şeklini almış yaratıcı anlamına gelen öz türkçe sözcüktür. Allah deyince sorun yok ; tanrı dediğimizde dinden çıkıyoruz gibi bir algı yaratmaya çalışan bilinçsiz bir güruh var. Esefle kınıyorum. Bir de ne âlakaysa "tengri" hâli bana hep b-v-f ses değişimini hatırlatan kelimedir. Sanırım fakülte yıllarından aklımda kalan en bariz örnek diyedir : yubka -yuvka- yufka olmuş/muş.belki de değildir zaten tembelin tekiydim inanmayın bana.araştırin derim.
"Tanrım" affet yine çok konuştum.
Gandi'nin "önceleri Tanrı'yı gerçek sanırdım ama sonra anladım ki gerçek tanrıymış" sözünden anlayacağımız üzere, gerçekler.
İnanmayı bıraktığın anda anlamsızlaşacak şeylerden yalnızca bir tanesi. Dinler, yasalar, devletler, siyasiler gibi.
Evet, hepsi bu kadar.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |