Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
evlenen kadınların kendiliğinden değişen lakin memnun olmayanların dava açarak değiştirdiğidir.
git gide kolaylaşan bir uygulamadır, soyadından memnun olmamak ne derece doğrudur bilinmez lakin değiştirdikten sonra alacağın soyadını nasıl belirliyorsun, kafana göre tercih etme hakkı veriyorlar mı düşündürücüdür.
hiç alakan olmayan bir sülalenin soyadını alman ne kadar uygun olabilir ki.
çok eskilerden birbirine küsen iki kardeşin mahkemeyle soyadlarını değiştirdiklerini duymuştum, böylelikle iki ayrı sülale olarak ayrılmışlardı. günümüzde bu uygulama nasıl yapılıyor merak konusudur.
kişinin kullandığı soyadının değişmesidir. bunun tek yolu davadır. soyadı değiştirme davası. asliye hukuk mahkemesinde açılır ve 3-4 ay içinde sonuçlandırılır. ayrıntı ve yenilikler öncesinde usul hakkında bilgiye devam edelim. davada cumhuriyet savcısı ve nüfus müdür yada memuru bulunur. 2 tanık gerekir. tanıkların gerekli olmadığı durumlar da mevcuttur elbette. soyadınız direk sizi yerin dibine sokuyorsa ve bu soyadından belli ise tanığa ihtiyaç yoktur. yerin dibine sokma kısmını biraz daha açmak gerekir ve yerin dibine sokmanın yanında bazı durumlar haklı sebep sayılarak değişiklik yapılabilir ; Milli kültüre, Örf ve adetlere uygun olmayan, Gülünç ve çirkin anlamları olan ve kişisel ilişkilerde veya meslek ve sanatın icrasında yanlış anlamalar doğurabilecek hususlar haklı sebep olarak sayılır.
yani herkes istediği gibi soyadını değiştiremez kamu düzenine aykırıdır. evli kadın evliliği süresince soyadını değiştiremez. sadece kendi soyadını kullanamaz. isterse ya evlendirme memuru önünde yada sonradan mahkemeye başvuruyla kocasının soyadının önünde kendi soyadını da kullanmayı talep edebilir.
iç güvenlik paketi kısa süre önce onaylandı.. herkes aaa soyadımı 1 dilekçeyle değiştirebileceğim dedi. ancak işin içi öyle değil. olması da zaten çok mantıksız olurdu. dilekçeyle isim soyisim değişikliği geçici maddede ele alındı. geçici madde 1 yıl sonra yürürlükten kalkacak ve dilekçeyle değiştirme 1 yıl için geçerli. sonra yine dava yoluna gidilecek. bu 1 yıllık süreç şimdiye kadar mağdur olmuş olanlar için getirildi. düzeltmeler memur tarafından yapılabilecek ancak ben ismimi tamamen değiştirmek istiyorum derseniz yine dava açmanız gerekir. aksi mümkün olsaydı bir çok dolandırıcı soyadı değiştirerek borçlarında kaçmaya çalışırdı. kamu düzeni alt üst olurdu.
evli kadın kendi soyadını kullanmak isterse ne yapabilir? öncelikle dava açmalıdır aile mahkemesine.
akabinde aile mahkemesi redderse zaten reddedilmiş olur yapacak bir şeyi kalmaz. onarsa, temyiz yolu açılır. temyiz edilmezse kesinleşir ve kullanabilir. ama temyiz edilirse yargıtay kesinlikle bu kararı bozar. karar bozulduğunda iç hukuk yolu tüketilmiş olacağından avrupa insan hakları mahkemesine başvurulabilir. aihm bu konuda türkiye'ye bir miktar tazminata hükmedecektir daha önce yaptığı gibi ancak bu tazminat sizin soyadınızı kullanmanızı sağlamayacaktır.
bu arada en başta anlattığım soyadı değiştirme davası hakkın kötüye kullanımıyla alakalı olarak 1 defaya mahsus olarak açılabilir.
peki dilekçeyle isim değişikliği nasıl yürüyecek? imla ve yazım hatası olan isimlerle, gülünç isimler kolayca değiştirilebilecek. ancak bunun için iç güvenlik yasasının yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl zamanınız var. sonra tekrar mahkemelere taşınacak iş.
şimdi buraya kadar bunu okuyan kişi bu konuya meraklıdır ve yazdıklarımı merakla okumuştur. o yüzden sevgili okur sana sormak istiyorum, bir kadın, çok sevdiği ve aşık olduğu kocasının (evlilik başka neden olsun çok sevmenin dışında?) soyadını bunca hukuk savaşıyla neden değiştirmeye çalışır? onun soyadından mı iğreniyor yoksa taşıması ona ağırlık mı veriyor? yoksa dünya çapında ünlü de soyadını değiştirdiğinde büyük bir maddi kayıp mı yaşayacak? peki diğer sorum, bu sırada mahkemelerde soyadından kurtulmak istediği kocasının suratına nasıl bakacak? taa avurpa insan hakları mahkemelerine taşıyor olayı, taşınan ise kocanın soyadı. bu kadını bu yola iten ne? ingilizce kitaplardaki mr and mrs brown'ı hatırlarsınız değil mi? yahu allah'ın amerikalısı ingilizi böyle uğraşlar içine girmiyor. girseydi o modernizmin geldiği yerdeki örnekler mr. brown and mrs temessi brown olurdu. şahsen , hangi feminist çıkıp ne derse desin benim soyadımı bu şekilde aşağılayıp kurtulmak isteyen kadından ben o gün kurtulurum. onun bir yerlere gitmesini beklemem. aile birliği aşkla sevgiyle kurulur. saygı devamını sağlar. bu bana göre saygısızlıktır. ama sonuçta yasal hak, sonuna kadar savunulsa da yargıtay kesinlikle kızlık soyadı kullanmaya izin vermeyecektir. aihm kararınızı aldıktan sonra içişleri bakanlığından uygunluk görüşü alarak nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekir. bu da kaç yıl sürer bilemem. şimdi son sorum, çekirdek aile anne baba ve çocuktan oluşur. ailenin soyadını taşımak istemiyorsan neden aile kuruyorsun? yada kurduğun ailenin soyadını neden taşıyamıyorsun?
son ek bilgi vermek gerekirse çocuklar için kurallar bu kadar katı değil. çocuklar soyadlarını haklı sebeplerle değiştirebilirler, değiştirdiklerinde ailenin diğer bireylerinin soyadları değişmez. sadece babanın soyadı değiştiğinde tüm ailenin soyadı değişir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |