Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
geçmişten günümüze kadar ulaşmış, içimizi ısıtan, tarçını baş tacı etmiş sunumuyla, kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetli içeceği.
keyifle içtiğimiz salebin, aslında orkideler ailesinin değişik renklerde çiçek açan bir orkide türünün köklerinden yapıldığını biliyor muydunuz? ben bilmiyordum. kendim ve sizler için araştırdım, severek içtiğimiz salebin öyküsünü.
yabani orkide de denilen bu çiçek dağlarda orman altı bölgelerde yetişiyor.çayır ya da meralarda yetişenleri de var.ama bunlar ikinci sınıf salep oluyor.toz salebin elde edilmesi zahmetli bir iş.topraktan köklerine zarar vermeden çıkarılan orkide yumruları önce yıkanıyor sonra ipe dizilip güneşten zarar görmemesi için gölgede kurutuluyor.daha sonra değirmenlerde un haline getiriliyor.
gerçek salep pahalı.1 kilo salep elde etmek için yaklaşık 2600 adet kök kullanılıyor.her bir orkide çiçeğinde iki yumru kök var.bu da bize salebin neden pahalı olduğunu açıklıyor.internette yaptığım fiyat araştırmalarında, birinci kalite saleplerin 500 g'ının 500.00tl civarı olduğunu gördüm.gayet pahalı benim için...
Bu içeceğimizin lezzetinin faydaları da sayamayacak kadar çok.bir kaçına değinmek istiyorum.ilk olarak öksürük, bronşit ve kabızlığa iyi geliyor.hazmı kolaylaştırıyor.vücut ısısını dengeliyor.adet sancılarına iyi geliyor.afrodizyak etkisi daha kanıtlanmamış olsa da tarçınla tüketildiğinden ve tarçında afrodizyak etkisi yüksek olduğundan böyle bir faydası olduğu da söyleniyor.
dışarda satılan saleplerin malesef içlerinde katkı maddeleri bulunmakta ve yukarıda bahsettiğim faydaların bir çoğu sağlanamamakta.gerçi gerçek salep denk getirip alınsa, evde kendimizde bu lezzetli içeceği yapabiliriz.-salep yapımı ile ilgili pek çok görüntüde mevcut net.te.-
salebin öyküsüde böyle işte...
dumanı tüten mis gibi bir salep içerseniz "afiyet olsun."
demek ki soğuğu da oluyormuş diye düşündüren içecek.
hiç içmedim, ve içmeyeceğim de çok net olan içecek aynı zamanda. ne o öyle, bir de tarçın kokusuyla
sıcak salep, süt ile pişirilerek yapılan içecek.elbette sıcak tüketilir.haklısın sadece "salep" diyoruz.
aslında salep,salepgillerden ormanda ya da çayırlarda yetişen orkide bitkisinin köklerinden elde edilen unun adıdır.birçok kullanım alanı olan salep,dondurmanında hammaddesidir.
Özellikle kış aylarının, tarçınla birlikte uyumlu olan sütlü sıcak içeceği.
Tarçın sevilmez mi ya.. (gülücük)
soğuğu da mı oluyor ki bu başlık bilhaassa böyle açılmış. merak ettim doğrusu.
salep zaten sıcak olur
salep zaten sütle olur
salep zaten tarçınla servis edilir
tanım da yazmam lazım değil mi?
tanım: yazımı konusunda muallakta kalınan içecek.
1. salepgillerden, ormanlarda, nemli çayırlarda yetişen, kimi türleri süs bitkisi olarak da yetiştirilen, kökünde iki yumru bulunan, gövdesi silindirimsi ve dik, çiçekleri salkım ya da başak biçiminde olan otsu bir bitki.
2.
bu bitkinin yumru durumundaki köklerinin dövülmesiyle elde edilen beyaz toz.
sıcak salep diyerek açtığına açacağına pişman olmuş yazar başlığı.
bazı yazarların yazının tamamını okumadan tanım altına yorum yazdığı başlık.
Tozunun piyasadaki alış fiyatı pahalı olmasından dolayı yetiştirilmesine rağbet olan bitkidir. Bir kaç yıl öncesine kadar bilinçsiz köklenmesinden dolayı bitki, yetkili kurumlarca koruma altına alınmıştır. Eylül ayında ekimi yapılıp, nisan ayında da hasadı yapılır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |