Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

salça

paylaş araştır

 

  1. domates ve biberden yapılan yemeklere katılan püre hainde bir yiyecek maddesidir

     
  2. makarna ve mercimek çorbasının vazgeçilmezi

     
  3. Anadolu'nun domatesle tanışması çok geç olduğuna ve domates çok eskiden beri geleneksel olarak tükettiğimiz bir sebze olmadığına göre acaba salça kelimesi bize nereden gelmiş ? İtalyanca her türlü sos anlamına gelen " salsa" kelimesini "salça" olarak almışız. İtalyanların kullandığı salsa kelimesi ise Latince "tuzlu şeyler" anlamına geliyor. Latince "Sal" tuz, "Salsus" ise tuzlu anlamına geliyormuş. "salsa" ise kelimenin nötr halinin çoğulu...

    Salçayı o kadar vazgeçilmez bulmuşuz ki günümüzde lezzet vermesi için neredeyse her yemeğe katıyoruz.

    Aynı mantıkla "Salamura" kelimesini de açıklayabiliriz. O da İtalyancadan dilimize geçmiş. "Sal" tuz kelimesi ile "muria" tuzlu su, turşu suyu anlamna gelen kelimenin birleştirilmesiyle elde edilmiş.

     
  4. yaz aylarında taze domateslerden hazırlanan kışlık yiyecek...yemeklerin vazgeçilmezi çocukluğumuzun ekmek üstü nutellası...bol yağ sarımsak ve baharatla kavurulduğunda mükemmel bir kahvaltılık sos olur deneyin derim.

     
  5. uçan fiyatları nedeniyle mecburen bulyona transfer olmamızı sağlayan lüks gıda ürünü.

     
  6. son bahara doğru ülke genelinde biber ve domates alıp yapılan faaliyet.

     
  7. Her şeye burununu sokan ikizler burcunun lakabı.

     
  8. salça deyip geçmemek lazım. zira yemeklerimizde kullanım alanı o kadar çok ki? ve sağlığımızı yakından ilgilendiren bir gıda maddesi. briks değeri diye bir değere dikkat edilmesi gerekiyor. briks değeri, 1 kg domates salçası içerisindeki katı madde miktarını gösteren ve domates salçalarında kutu üzerinde yazan değer. standart 28-30 aralığında olması gerekiyor. bu değerden başka kabın plastik olmaması ve salçanın az tuzlu - parlak kırmızı olması, ekşi olmaması gerekiyor. uzmanlar, salçanın kutusunun üzerinde gıdanın içeriğinin yazıldığı etiketinin olması, etiketteki sayının ülkemiz kodu olan tr ile başlayıp üretildiği ilin trafik koduyla devam eden bir dizi sayı olduğu, eğer bu sayı yoksa ürünün merdiven altı, kayıt dışı üretim olduğunu, sayı numarası olmayan gıdaların kesinlikle alınmaması gerektiğini ; içerik bölümünde, büyük e- 200,201,202,203 vb. rakamları varsa veya sorbik asit, potasyum sorbat gibi koruyucu maddenin adı yazıyorsa bilin ki bu salçada koruyucu madde vardır, almayın?demekteler. salçasız türk yemeği yok denecek kadar az maalesef. hele sulu yemek ise... böyle olunca da mide kanseri olmamak adına çok dikkat etmeli.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.