Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
12 milyon kişi izlemiş.
moritanya, nijer, çad, bakıyorum, çölde bildiğin tarım hamlesi gerçekleşiyor.
yarım ay şeklinde 4 metre çapında bölümlere ekim dikim işleri yapıyorlar.
ortaya bir ağaç, gölgesine başka bitkiler... şeklinde ilerlemişler.
mısır ekmişler, incir dikmişler, öbek öbek binlerce küçük tarlacık.
su depoları, güneş enerji sistemleri var.
Andrew Millson'un Sahara Desert videosunu izleyebilirsiniz.
gıda krizi iddiası bana hiç mi hiç tutarlı gelmiyor.
bizzat çiftçiyim, mesleği güncel tekniklerle yapmaya çalışıyorum.işletme verimimiz son yıllarda astronomik şekilde arttı.aynı şekilde kendini güncellemeye çalışan işletmeler de rekoltelerde dramatik bir artış yaşıyor ya da üç beş yıl içinde yaşayacaktır.
çünkü yüksek verimlere ulaşmak için amerikayı yeniden keşfetmiyoruz, denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmış olan ne varsa internetten araştırıp öğrenip tarlada uyguluyoruz.
tarımda verim artışı dünyadaki nüfus artışını beşe katlar.hal böyleyken talep standart ancak arzda fazla var, sonuç olarak ürün para etmiyor.düşük karlı bu üretim ortamında ancak devasa arazilerde üretim yapan şirketler ayakta kalabilir.
tarımda yaşanacaklar az çok bugünden görülüyor, sektör tekelleşecek.aile işletmesi modeli şirket işletmesine modeline dönecek.karadenizde ya da bayır bucak arazide yapılan üretim modeli devam edebilir onu bilemem ama ova tarımında yaşanacak şey budur.
kime çekildi neden çekildi bilemiyoruz ama türk tarımı dev şirketlere peşkeş çekildi.bugün henüz ortada pek yıkıcı bir değişim yok ama 10 sene içinde falan net şekilde yaşanacaklar deşifre olur.
Destekleme ödemelerinden dolayı buğday üretimi daha sağlıklı şekilde uzun yıllardır kayıt altına alınıyor.
Geçmiş verilere baktığımda 2000li yılların başlarında dekar başına yaklaşık 200-220 kg verim alınırken son yıllarda bu verim 280-300 kg bandına çıkmış durumda.
İthalat politikalarından dolayı bazı ürünlerin yetiştiriciliği terkedilmiş, o ürünlerde açık olabilir, bilemem.ancak genel olarak teknolojinin de etkisiyle üretimde verimler hızla artıyor.
Ürünlerin para etmemesinin bir sebebi de zaten ithalat politikalarının ta kendisi.avrupada amerikada daha verimli üretim yapıldığı için fiyatlar da daha düşük.türk tarımının çıkmaza girmesinin başlıca sebeplerinden biri ithalat lobilerinin buradaki dev pastayı bırakmamak için ülke tarımının çıkmaza girmesini umursamamasıdır.
Bazı ürünlerin yetiştiriciliği ithalat politikaları yüzünden para kazandırmadığı için terkediliyor olabilir.mesela ayçiçeği yapı ithal ediyormuşuz.burada ithalatın sebebi kesinlikle ve kesinlikle düşük rekolte değildir.üreticisi ithalat karşısında para kazanamıyordur.
Zönk diye üretmezseniz üretmeyin lan itahl ederiz denilemez, bu durum sosyal depreme yol açar.kertik kertik tarımın türk tarımının temeli oyuldu.
sanırım farklı bir davranış modeliyle bu durumla mücadele etmek gerekiyor.
kaliteli üretimle,
ne bileyim farklı ürünler deneyerek,
belki hayvancılığa dönerek,
anladığım kadarıyla umursamamak değil bilerek üzerinde tepinmek yorumu da yapılabilir.
galiba satranç oyunundan bile karmaşık ve sürekli üreticinin gardını alması gerekiyor.
Allah yardımcımız olsun.
kararlı ve istikrarlı bir duruş çiftçinin arkasında durmadıkça zor gibi görünüyor.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |