Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

postmodernizm

paylaş araştır

 

  1. günümüz mimarisinde işlevsel olmayı bir tarafa bırakıp değişik yapı biçimlerini serbestçe kullanma eğiliminde olan üslup

     
  2. modernizm sonrasını ifade eder. modernizm çağını yarım yamalak yaşamış üçüncü dünya ülkelerinde bu tip akımlar komik görüntüler sunar

     
  3. Yenilikci faydali faydasiz herseye dedigimiz felsefik gereksiz zimbirti.

     
  4. söylenmesi senfonik olduğundan herkesin hoşuna giden ve kullanılan gereksiz gavurca tanım.

     
  5. belki son yirmi yılın üzerinde en çok çalışılan akımıdır, modernizme, burjuva tarzına, emeğin karşılıksız kalışına ve sanat - bilimin değer görmemesine tepkidir.

     
  6. batı kaynaklı ideal modeller ve ideal fikirlerin zamanla güvensizlik durumu yaşamasının ardından, modern ve popüler kültüre tepki olarak ortaya çıkmaya başlamış akımdır..

     
  7. Post-modernimizin ne olduğuna dair yapılan birçok değerlendirme olmakta birlikte, en azından bugün post-modernist cenahta yer aldığını söyleyenler post-modernizmi, felsefi söylemden bilime, mimari alandan sanat ve edebiyata bir dizi kültürel alanda modernizmin ''sonunu'' ve ''ölümünü'' haber veren yeni bir aşama, yeni bir yaşam biçimi olarak tanımlar. Çok bariz bir şekilde modernizmin hakikatlerine, değer yargılarına ve fikirlerine saldıran post modernizmin, kendisini tüm kültürel yapıntıları ile 'modernizm sonrası' ya da 'modernizmden sonra gelen' yeni bir kültürel evreye yerleştirip tanımladığını Az-çok biliyoruz.

    Post-modernizm, modernizmin hemen hemen tüm teorik hakikatlerini sorunlaştırdığı doğrudur. Doğru ile yanlış arasındaki hat bu görüşe göre belirsizdir. Bu yüzden bir yanlışlıktan doğruya gitme yoktur, yorumdan yoruma gitme vardır.

    Öte taraftan dünyada olup biten her şey göreceli, tutarsız, temelsiz ve belirsizdir. Hayat akışkan ve değişkendir. Sürekli çoğulluğu ve belirsizliği üretmektedir. Bu yüzden bu görüşe göre her şey şimdi ile başlamalı ve şimdi ile sonlanmalıdır.

    Mimaride geometrik şekil, renk ve desenin kullanılması bu felsefenin ilk belirtisidir. Edebiyatta ise dil, betimleme, kurgu, olayların belirsizliği ve kuşkuculuğunda Zaman ve mekan belirsizliği etrafında gerçek ile düş ayırt edilememektedir. Netice olarak otoriter bir çözüm yoktur bu yolda.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.