Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Palto

paylaş araştır

 

  1. Eleştirel bir bakış açısı ile yazılan, baskıcı yönetime maruz kalan tüm toplumlara gönderi niteliğinde kaleme alınan, hacmi küçük anlamı derin aynı kitap isminde olduğu gibi "palto" kimilerince bedeni ısıtmak için değerlendirilen ama bir palto deyip geçilemeyecek kadar da toplum tarafından yok sayılan, ezilen bir roman kahramanı için beş harften daha fazla anlamı olan, ruhu ısıtan bir eser.

    Kitabı ilk elime aldığımda bu palto diye okunur; ruhu ısıtan bir palto diye yazılır demiştim. Ta ki kitap içeriğinde de aynı cümleye denk geldiğimdeki şaşkınlığımı görene kadar, dili geçmiş zamanı bırakıp hakikaten de "ruhu ısıtan bir eser" diyebileceğim geniş zamana uyarlamama vesile olan bir iç ses olarak kalacak.

    Bürokrasinin yıldırıcılığına şahit olup içinizden geçenleri tahmin ederken, kahramanın gururunun kırıldığı an; kitabın da kırılma noktası olduğu, okuru çileden çıkaran bu baskıcı yönetimin sonuçlarını ezilen insanlar üzerinde ilmek ilmek dokuduğunu fark edeceksiniz.

    ... ve Akakiy Akakiyeviç; sen nereden bileceksin isminin konulmasıyla başlayan hayatının son anına kadar hayatın sana bu kadar acımsız davranacağını!

    dostoyevski'nin de dediği gibi; "hepimiz onun palto'sundan çıktık"

     
    (Bkz: Akakiy Akakiyeviç)
  2. çok zeki ve kafa bir insan olduğunu düşündüğüm, Türk asıllı olma ihtimali yüksek olan Gogol'un, dönemin ve ondan sonra gelen zamanların rus aydınları için öncü rol üstlenen hikayesi.

    Palto'da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar ve yaşadıkları yoksulluk, toplumsal hayatın kıyısında silik bir karakter olan akakiy akakiyeviç'in hayatı üzerinden gerçekçi ve trajikomik bir dille anlatılmış.

    hikaye, her ne kadar adalet duygusunu yoğun yaşayanları rahatsız etse de, sonunda hortlak Memur'un "mühim Adam'ın sırtındaki paltoyu alması okuyucuda da hortlakta olduğu gibi bir nebze huzur duygusu yaşatıyor.

    kendisi de manik depresif olan Gogol'un bu hikayede olduğu gibi diğer hikayelerinde de kahramanlarının içsel çatışmalarını, ruhsal buhranlarını çok başarılı bir şekilde anlattığını düşünüyorum. muhtemelen Gogol'un bu özelliğinden Dostoyevski raskolnikov karakterini oluştururken ilham almıştır.

     
  3. Gogol'ün paltosundan çıkmış olmayabiliriz ama Sait Faik'in simit kokulu palto cebine bir çoğumuz hoplayıp girmişizdir.

    Oradan neler olup bittiğini seyretmişizdir.

     
  4. - lütfen ateş etmeyin ben Polonyalıyım

    - neden o zaman o lanet olası alman paltosunu giyiyorsun ?

    - üşüyorum

    ( Piyanist )

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.