Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

MS 536

paylaş araştır

1. insanlık tarihinin yaşadığı en kötü sene olarak tespit edilmiş ve kayıtlara geçmiş.

En kötüsü olduğu düşünülmeyebilir ama en kötü sene olarak kabulü için çok haklı gerekçeler var.

avrupa, orta doğu ve kısmen asya'da gökyüzü 18 ay boyunca kara bir sisle kaplanmış ve güneş etrafı sadece

ay kadar aydınlatabilmiş.

Bilim insanları bunun sebebini Kuzey Amerika ve İzlanda'da yaşanan devasa volkanik patlamalar olarak

açıklıyorlar.

Bununla ilgili olarak kalıcı buzullarda incelemeler yapmışlar ve tarihleme ile denk gelen dönemde volkanik

cam parçacıklarına

rastlamışlar.

Hava sıcaklıkları 1.5 ila 2.5 Santigrat dereceye kadar düşmüş ve aylarca hatta yıllarca bu soğuk hava devam etmiş.

yaz ayında Çin'de kar yağışı başlamış ve ekinler donarak telef olduğu için açlık başlamış.

kıtlık avrupa'yı da vurmuş ve irlanda bölgesinde yamyamlık olayları yaşanmaya başlayınca tahta çıkan Jüstinyen yamyamlığı yasaklamış.

O dönemde Doğu Roma imparatorluğu sınırları içinde olan Antakya merkezli çok şiddetli bir deprem yaşanmış.

binlerce insan deprem ve sonrasındaki açlık ve hastalıklarla boğuşmak zorunda kalmış, barınma sorunları yaşamış. Yalnız bu deprem MS 536 değil MS 526 olarak tarihleniyor yani volkanik patlamalardan 10 yıl önce gerçekleşmiş.

Aynı dönemde tüm Akdeniz bölgesini etkileyen şiddetli bir kuraklık yaşanmış.

Peşinden veba salgını başlamış. aslında hastalık çok önceden beri varmış ama kıtlık döneminde pik yapmış ve jüstinyen vebası adını almış.

etkileri MS 536 yılını takip eden 50 sene boyunca devam etmişmiş.

Bütün bu olayların Bizans İmparatorluğunun yıkımına yol açtığı belirtiliyor.

Not: Ne sen leyla'sın ne de ben mecnun ; ne sen yorgun ne de ben yorgun... ne sen bulutsun ne de ben yağmur, ne sen mağrur ne de ben mağrur ...

2. yine bir içeriğe bakıyorum.

Bu döneme hangi volkanik patlamanın sebep olduğu bir türlü bulunamamışmış.

okyanusta henüz yeri tespit edilememiş bir volkanik patlama olabileceği de ileri sürülmüş.

Çünkü tahmini volkanlar üzerinde çalışmalar yapılmış ve değil kesin veri tahmini yaklaşımlarda bile bulunulamamış.

toba patlaması benzeri bir patlamadan bahsediliyor.

ya da yakın geçmişten örnek verecek olursak tonga patlaması gibi.

3. volkanik kış ve küresel kararma

sıcaklık çok düşmüş ve 18 ay karanlık sürmüş

insanlık tarihinin en zor geçen dönemi

4. asırlık ağaçlar üzerinde çalışmalar yapılmış.

ağaçların gövdelerini oluşturan halkalar üzerinde incelemeler yapmışlar ve ms 536 yılına denk gelen halkaların

neredeyse hiç genişlemediğini tespit etmişler.

yağışın bol ve güneşin yeterli olduğu dönemlerde ağaçtaki iki halka arası çok açıkken yani gövde genişlemesi sağlıklıyken yetersiz dönemlerde ağaçların gövdeleri de gelişmeyi durduruyormuş.

kısacası o dönemde mevsimlik bitkilerin akıbeti bilinmiyorsa da çok yıllık bitkilerin ve ağaçların dahi gelişimlerinin tamamen durduğu tespit edilmiş.

bu arada kutuplardaki buzullar derinlemesine incelenmiş ve yine 536 yılına denk gelen katmanlardaki kimyasal bileşiklerden atmosferin yoğun sülfür bulutlarıyla kaplı olduğunu tespit edebilmişler.

kısaca yeryüzü o sene neredeyse tamamen bir cehenneme dönmüşmüş.

Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.