Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Mimarinin artık vazgeçmesi gerektiğini düşündüğüm yükseltgeç.
Daha ilerlemiş şekliyle yani rampa, helezon ya da aklımın ermediği herhangi bir yöntemle insanları daha güvenli bir şekilde yükseltmek mümkünken 21. yüzyıl mimarisi merdivende ısrar ediyor.
Israr etmekle kalmayıp basamak yüksekliklerini farklı yaparak kafa göz kırma, yarma, ölüme sebebiyet verme gibi detayları da atlamıyor.
Bir ülkede, şehirde, semtte yeniysen; oraya ilk defa geliyorsan vücut hafızan hiç yok demektir.
Orada yaşayanlar hangi direğe dokunmamaları gerektiğini hangi rögar kapağının üstünden atlamak, hangi parke taşından uzak durmak, hangi tabelanın altından geçmemek, hangi bölgede hangi saatte bulunmamak gerektiğini bir şekilde öğrenmiştir.
Neyse konu dağılmadan çok merak ediyorum mimarlık fakültelerinde yaratıcılığı teşvik eden dersler var mıdır ?
Vardır ise ne kadar yer kaplamaktadır?
Ayrıca gerçeğe dönüşme imkanı ne orandadır ?
tarihçesini biraz kurcalayayım dedim.
aslında merdiven, bildiğimiz klasik anlamından çok daha farklı şekillere bürünerek tarih boyunca insanların bir yerlere güvenle tırmanabilmesine yardımcı olmuş.
ip merdiven, otlardan, sarmaşıklardan örülerek yapılan merdiven, yekpare ağaç üzerine çentik açılarak yapılan merdiven, toprakta çentikler açılarak yapılan merdiven, taş döşenerek yapılan merdiven, kayalar oyularak yapılan merdiven, ahşaptan yere setler çakılarak yapılan merdiven, bildiğimiz klasik ahşap merdiven, metal merdivenler, beton merdiven, kerpiç merdiven... örnekleri çoğaltabiliriz.
merdivene ilişkin en eski bulgu MÖ 10.000 yılına tarihlenen bir mağara resmi.
Bulunduğu yer İspanya Valensiya'da bulunan örümcek mağaraları.
Mezolitik kaya resminde, iki erkeğin, bir yabani bal arısı yuvasına ulaşmak için merdiven kullanmaları
resmedilmiş.
herhalde ilk basamakların tabiat taklit edilerek yeryüzü üzerinde uygulandığı ve zamanla geliştirilerek taşınabilir ve tırmanılabilir araçlara dönüştürüldüğünü tahmin edebiliriz.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |