Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

kumaş mendil

paylaş araştır

 

  1. burun ve ter silmek için kullanılan ince ve yumuşak kare kesilmiş kumaş parçası.

    yerini kağıt mendile bırakmışsada şık beyefendilerin hala mendil ceplerinde renkli birer aksesuar olarak yer alıyor.

     
  2. mendilin türk kültüründe çok önemli bir yeri vardır,haberleşme aracı olmaktan,hatıra olarak verilmeye, özledim demek için ucu yanık olarak sevgiliye sms tadında ulaştırılmaya,bayramlarda içine harçlık ve şekerler konarak çocukları mutlu etmeye,ayrılığı anlatmak için yollanmaya,söz kesildiğini belirtmek adına dünür tarafa verilmeye kadar çok amaçlı derin içerikli sorumluluğu çok olan, incecik kumaş parçasıdır.

     
  3. Eskiden evlenme çağına gelmiş kızların işlemeler yaparak evlenmek istadiği adaya hediye ettiği mendil türüdür.

     
  4. önceleri hemen hemen her insanda -özellikle de öğrencilerde beyaz- muhakkak bulunan bir gereç iken sonraları yerini kullan at peçetelere bırakan nostaljidir.

    üçgen şekil verilerek gömlek-ceket-önlük üst ceplerine ucu görünecek şekilde koyulur. bazen de arka cepte taşınır. şu anda sadece aksesuar amaçlı kullanımına şahit olunmaktadır.

     
  5. çocukluk yıllarımızda var olan, önlüklerimizin yaka cebine şekil verip iliştirdiğimiz, şimdilerde ise yerini kağıt parçalarına bırakan mendildir. nişan bohçalarında yer alan, sevgililerin birbirine verdikleridir.kağıt mendile göre daha kullanışlı ve ekonomiktir lakin daha steril değildir.

     
  6. annelerin uf olan dizlerimize sarıverdikleri ilk yardımda sargı görevide vardır mendillerin,annelerin mendilleri hep tertemizdir.

     
  7. eskiden ramazan bayramlarında dedelerin, ninelerin torunlarına bayram harçlığı koydukları kare şeklindeki kumaş. bu mendili eskiden kızlar yavukluluları için işleyip hediye ederlermiş.

    kağıt mendil çıkınca eski talebin sona erdiği, böyle eski diye söze başlamamıza neden olan kumaştan yapılmış mendil türü.

     
  8. düğün,nişan,söz gibi önemli ve özel günlerde erkeklerin genellikle takım elbiselerindeki ceketin cebine koydukları ve üçgen kısmının cebin üstünde kaldığı mendildir.

    Kravat rengiyle aynı olmasına özen gösterilir.

     
  9. çocukken bayramlarda harçlık ile birlikte verilen hediye. renk renk çizgili desenleriyle kullanirken mutlu olunan mendillerdir.yıllar geçtikçe yerini kağıt mendiller almış ve tarihin tozlu raflarında kaybolmaya mahkum olmuştur.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.