Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
gerçi ülkemizdeki çoğu sınav zaten mantıksız dedirten konu. ancak kpss'nin şöyle bir ayrıcalığı var saçma olması konusunda. şimdi bu sınava giren kişiler zaten en üst derecede eğitim veren kurumlardan mezun olan kişiler. sen bu elemanları sınava alarak bir manada üniversitelere biz sizin verdiğiniz eğitimin güvenilir olduğunu düşünmüyoruz demiş oluyorsun.
İnsan seçmekten çok nitelikli insan seçmek için amacına uygun yapılmış olsa aslında, daha yararlı olur diye düşündügüm sınavdır.
Sorunun güvenilir olmaktan çok niteliksiz olmasından kaynaklanan durum.her ilde üniversite olursa , abuk sabuk bölümlere her yıl o kadar kontenjan verilirse kalite diye bişey zaten kalmaz.üniversite mezunu olmak eskiden çok şey ifade ederdi ama şimdi hiç bir şey ifade etmiyor.
Kpss ise mevcut bozuk yapının adayları hiç olmazsa bir parça ayırt etmesine yaradığını düşündüğüm sınavdır.bunca mezunun hiç sınavın olmadığı bir ortamda iş aradığını düşünsek heralde herkes kafayı yerdi.
kesinlikle katılmadığım önerme, bu kadar mezun varken ve bu kadar mezunun devlet memuru olma istemesi sonucunda bir şekilde eleme yapılmalı ve bu eleme için de kpss olabilecek en iyi sınavdır.
düz memurluk dediğimiz b grubu için sorular gayet mantıklı
kariyer meslekleri dediğimiz a grubunda da sorular mezunun niteliğini ölçecek kıvamdadır.
kpss'yi yedirmememiz gerekir.
bir işe Talip olan birden fazla kişi varsa pek tabii eleme şarttır ancak bu eleme kpss ile olur mu acaba diye düşündüren konudur. Öğretmen alıyorsun hangi üniversiteden mezun olduğunun hiç bir önemi olmadan sadece çözebildiği teorik pedagojik sorulara göre eleme yapıyorsun. Belki de pratikte bu eleman hiç de o kadar Yetkin değil ki bu durumla çoğu kez karşılaşabiliyoruz. Benzer durum diğer memurluk alanları için de geçerli.
saçma bulanların bu sınava ikâme olarak bir alternatif göstermesi gereklidir. sınavla bile bu zorlu yarışı kazanmak bu kadar zor iken acaba sınavsız ölçme ve değerlendirmenin nasıl yapılacağını da merak ettirir.
ilginç yorumlara ev sahipliği eden konudur. Yanlışı bilmenin her zaman doğruyu bilmeyi de beraberinde getireceğini zannetmek Nasreddin hoca'nın madem ağaçtan düşeceğimi bildin o halde ne zaman öleceğimi de bilirsin demesine benzemektedir.
Kpss bu haliyle bence saçmadır. ilk entryde bir sebebten bahsettik. Sınavda üniversite ayrımı yapılmaması da ayrı bir saçmalıktır. bir memur adayı eğitimi zor ve kaliteli bir üniversiteden mezun olmak için tabiri caizse eşşek gibi çalışacak bir diğeri sadece yüksek lise adına sahip olması gereken nispeten kolay eğitime sahip bir üniversiteden yatarak mezun olacak ve kpss kurslarına falan katılarak diğer rakiplerine Göre avantaj elde edecek. Iki kişi de aynı sınava girmekte, sonuçta bu sınavda üniversitenin hangisinin olduğu hiçbir önem arz etmemektedir. Madem öyle niye kaliteli eğitim almak isteyelim ki?
Ayrıca bu sınav üniversitelerin verdiği eğitimin yetkinliğini de sorgulatır. Gelişmiş ülkelerde liseden mezun olan bir öğrenci belli bir mesleği yapabilecek bilgi ve birikime sahip olarak iş hayatına atılmakta iken üniversiteden mezun olan öğrencileri -üniversite en üst düzey Eğitim vermesi gereken kurumlardır- belki de eğitimleri ile alakalı olmayan bir sınava almak üniversitelere siz boşuna Eğitim veriyorsunuz demektir.
üniversite ayrımında takıldığım konudur, şimdi Bilkent, koç, sabancı gibi özel üniversiteler bir çok devlet üniversitesinden daha kaliteli eğitim verir, yani buradan babalarının paralarıyla mezun olan bir öğrenci niye sütçü imam mezunundan daha önde olsun ki devlet memurluğunda, bu biraz tuhaf olmaz mı?
öğretmenliği bilmem ama iibf ve hukuk fakültesi için konuşabilirim ki a grubundaki hukuk, işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi gibi konuların olduğu sorular ciddi anlamda nitelik gerektiren sorulardır, yani bu soruları akdeniz üniversitesi mezunu, Galatasaray mezunundan daha iyi yapıyorsa o hakkediyordur zaten, düz memurluğa gelince, eskiden o işleri devlette lise mezunları yapardı, şimdi üniversite mezunları arttığı için lisans mezunları yapıyorlar, yani nitelik gerektirmeyen bir iş, o yüzden de elbette üniversite farketmeksizin soruları iyi yapan kazanmalı.
kpss mükemmel bir sistem değildir ama bu ülke şartlarında olması gerekendir diye bitirmek isterim.
tekrar edeyim yorumum sadece hukuk-iibf içindir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |