Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
İstanbulda bu sene hizmete giren dünyanın en büyük havalimanı.
Ama konum, ulaşım nedeniyle çok ciddi şikayetler vardır.
Mesela bugün rüzgar sebebiyle uçaklar saatlerce inmemiş ve hatta Tekirdağ'a yönlendirilmiş.
Ortaya çıkan ekonomik kaybı düşünebiliyor musunuz?
Ki rüzgar nedeniyle konumunun uygun olmadığına dair haberleri zamanında çok okumuştum.
Bir iş yapılırken durumu rahatlatmak için yapılır zora sokmak için değil. İstanbul havalimanı kalkış için 25 dakika pistte yol almasıyla bile inanılmaz zora sokmaktadır. Maliyeti ayrı zaman kaybı ayrı bir sorundur.
Ama kimin umurunda birilerinin rantı söz konusuyken bunlar sorun mu?
Tamamı aktif olmadığı için sıkıntılı olan havaalanımız
1,5 saat bagaj bekledik
Fakat tişörtlerinde bana sorun yazılı yazılar bulunan görevliler çok yardımcı oluyor ve iyi düşünülmüş
saltanat devrilmeden önceki son büyük vurgundur. bunun benzeri bir diğer vurgun da çılgın kanal projesiydi ama ona ömür vefa etmeyecek "malesef"
dünyanın en büyük havalimanlarından biri... gerekliydi, gereksizdi, ön araştırma-fizibilite düzgün yapıldı yapılmadı o konular ayrı tartışma konusu ama elde olan veriler ışığında, en büyük absürdlüğün havalimanının maliyetiyle alakalı olduğunu söyleyebiliriz. aynı ölçekli, hatta biraz daha büyük olduğu iddia edilen, yapımı devam eden pekin(daxing) havalimanının maliyeti 12 milyar dolar, hali hazırda dünyanın en büyük Havalimanı olan dubai(al maktoum) havalimanının maliyeti 20 milyar dolar, yine bu ikisiyle aynı ölçekte olan İstanbul havalimanının maliyeti 35 milyar dolar.
tabi bu havalimanlarının üçü de tek etapta bitirilemeyecek kadar büyük projeler, Yani yapımları devam etmekte.el maktum havalimanını 2016da kullanmıştım gerçekten muazzam, şimdilerde muhtemelen daha da büyümüştür. İstanbul havalimanı da rakibinden kesinlikle geri kalır değil, açıkçası her yurttaşın göğsünü kabartacak kalitede ve boyutta, yeni olmasından dolayı bazı eksikler var, zamanla düzelir.pekin daha kullanılmıyor ama o da iddialı.
bu üç yapı birbirine denk boyutlarda olmasına rağmen fiyatları neden farklı.
hadi çini kıyaslama dışı tutalım, çünkü sanırım tamamı yerli malzemelerle inşa ediliyordur, belki onun için daha hesaplı olabilir(üçte biri kadar hesaplı olmaz da neyse).
dubaiye bakarsak adamların ülkelerinde bir civata bile üretilmiyor, zaten bir şehir devlet, Sanayi sıfır. işçisinden mühendisine çalışacak tüm iş gücü de ithal, çünkü emiratiler sadece işveren 'efendi'ler pozisyonunda.
türkiyeye bakarsak üretim sanayimizde maliyetler dolar endeksli olsa da en azından dubai gibi tamamen ithal etmiyoruz. ithal ettiğimiz malzemeyi kısmen işleyip kullanıyoruz.
e şimdi bu bilgiler ışığında bizim Havalimanı el maktum'dan daha ucuza kurulması gerekirken neden iki katı bir maliyete sahip. yoksa "cengizciğim Havalimanı 20ye maloluyor ama bundan sonra da benden ihale almak istiyorsan sen onu 35ten faturalandır. hadi canım bakıyım, öptüm seni." gibi bir muhabbet mi var?
gerekli gereksiz her ile inşa edilen tüm havalimanlarının şifresi sizce de çözülmüş olmadı mı, bu fikirle?
Bir iki tane de link bırakalım da kafasına göre üflüyo müptezel demesinler
https://teyit.org/cinde-yapilan-havalimani-dunyadaki-tum-havalimanlarindan-daha-mi-buyuk/
https://www.airlinehaber.com/dunyanin-en-buyuk-havalimani-al-maktoum-2020-de-aciliyor/
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/cin-isi-12-milyar-turk-isi-35-milyar-dolar-2654597/
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |