Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

inisiyasyon törenleri

paylaş araştır

 

  1. İnisiyasyon tanım olarak ruhsal gelişim amacıyla bir üstadın sert ve sürekli kontrolü altında bir düzen ve disiplin içinde , sınavlara dayalı olarak , metodlu eğitim olarak tanımlanmaktadır . Latince initium kökünden gelmektedir. Anlam olarak kabul edilme , başlama , iştirak etme , dahil olma anlamına gelir . Osmanlıdaki karşılığı ise süluktur.

    Buraya kadar sıradışı bir durum yok . Ancak yeryüzündeki inisiyasyon uygulamalarına bakıldığında farklı coğrafyalarda değişik manzaralarla karşılaşabiliyoruz.

    İlkel topluluklarda erginlenme törenleri adı altında ya da geçiş ayinleri adı altında yapılan uygulamalar çocukluktan erginliğe geçişle birlikte topluma katılabilme amacıyla uygulanan sınavlar ve törenler bütününden oluşuyor. Genellikle toplumdan soyutlanan ve ayrı , uzak bir yere gönderilen adaylar bir kısmı oldukça zorlayıcı ve korkutucu bazı sınavları geçmek zorundalar.

    Kenyadaki Masai topluluklarında sünnet olan erkekler bir süre kadın kıyafetleri giydirilerek ve kulaklarına küpeler takılarak dolaştırılıyormuş .

    Yine Afrikada kimi kabilelerde erginliğe giriş olarak diş sökme geleneği varmış .

    Küzey Amerika kabilelerinde göğüs kaslarından iple asma geleneği uygulanıyormuş .

    Okyanusya adalarında inisiyasyonun bir parçası olarak parmak kesme geleneği uygulanıyor. Hatta yakın akrabaları ölenler de çektikleri acının bir belirtisi olarak kendi parmaklarını kesiyorlar .

    Bazı kabilelerde adaylar canlı olarak açılan mezarlara bırakılıyorlar ve üzerleri beyaz bir tozla kaplanıyor. Aynı şekilde deriye çeşitli dövmeler yapma izler çentikler açma gelenekleri de uygulanıyor.

    Ateş üzerinden atlama , korların üzerinde yürüme , vücudunun belli bir bölgesinin dağlanması gibi uygulamalar da var .

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.