Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hitap şekilleri

paylaş araştır

 

  1. sevgili olmayanların, orta yaşlıların, aklıselim gençlerin ve hatta özelliği olmamasına rağmen kelli felli adamlar ile hanımefendilerin kullandığı; karşı taraftakilerin değerini, saygınlığını, yakınlığını tartan sesleniş biçimleridir.

     
  2. kişilerin yakınlık derecelerine göre birbirine sesleniş şekilleridir. sevgili için, arım, balım, peteğim şeklinde iken, müşteriye hanımefendi, beyefendi şeklinde olandır.

    orta yaşlılar teyze ve amca iken, bizden büyük lakin genç olanlar, abi abladır. kişiye, yakınlık derecesine ve kariyere göre değişendir.

     
  3. Bazıları nefret uyandıran hitap sözleridir.

    Samimiyet sınırımdan içeri gitmeyi bırakın sınırında bile duramayacak insanların bana "canım" diye hitap etmesini sevmiyorum mesela

     
  4. Gönlümün çırası.

    İlk defa ömrümde bugün duyduğum, iş yerinde tarafıma yöneltilen hitap şekli.

     
  5. insan ilişkilerinin gizli şifreleri... birine nasıl hitap ettiğin, onunla nasıl bir iletişim kuracağının önsözüdür. ?beyefendi? dersen mesafelisin, ?hocam? dersen samimi ama biraz mesafeli, ?kanka? dersen direkt sınırsız moddasın.

    ama işin komiği şu: hitap şekilleri sadece kelimeden ibaret değil, tonlama da her şeyi değiştirir. ?abim? dediğinde samimiyetten ölebilirken, aynı ?abim? kelimesini sinirle söyleyince olay mahalle kavgasına döner.

    bir de unvanlarla gelen hitaplar var: ?müdür bey,? ?hanımefendi,? ?sayın...? Bunlar genelde resmi işler için kullanılır, ama araya yanlış bir tonlama girerse, karşı taraf "ne demek istiyorsun?" diye sorgulamaya başlar.

    özetle: hitap şekilleri, kelimelerle değil, ilişkilerle anlam kazanır. doğru yerde yanlış hitap kullanmak, en tatlı sohbeti kabus da edebilir, kahkaha da. dikkatli kullanın, abicim!

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.