Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hegemonya

paylaş araştır

 

  1. bir sistem içerisindeki bir elemanın diğerinden üstün baskın olduğunu belirtir.

    marksist teoride daha teknik ve has olarak kullanılmıştır.

    antonio gramsci`nin eserlerinde baskın sınıfın boyun eğenlerin izniyle gücü kazanması olarak bahsedilmiştir.

     
  2. bir grup içinde diğerlerine üstünlük sağlayan, sözünü geçiren,dinleten kişinin,unsurun vs vs etki altına alması işine verilen ad.

     
  3. kökeni yunanca olan kelime.

    Bizdeki karşılığı tahakküm.

    Ağırlıklı olarak boyunduruk altında tutmak ya da baskı kurmak anlamlarıyla özdeşleşen kelime.

    Her türlü hegemonyayı dolanma yöntemi olarak da entrika denen kavram ortaya çıkmış olabilir.

    Gizli kapaklı, alttan alttan yürütülen işler ve eylemler.

     
  4. yakın tarihe kadar işgal yoluyla mümkün olduğu sanılan ancak günümüzde ekonomik olarak gerçekleştirilmesinin daha kolay olduğu anlaşılan, hakimiyet. antonio gramsci, konu üzerine marksist yazında en önemli tespitleri yapmış kişidir. hegemonya sentezi harikulade biçimde yerindedir. ona göre kapitalizm dünyadaki egemenliğini (hegemonyasını, baskınlığını) sadece savaş, silah vs yollar vasıtasıyla değil, aynı zamanda kültür yoluyla yapmaktadır. egemen kültürü inşa ederek toplumları bu kültürün yaşanmasına doğrudan veya dolaylı olarak sevk etmekte ve bu şekilde ideoloji baskınlığını korumaktadır. gramsci kapitalizmin bunu yaparken gazete, dergi, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler gibi oluşumları kullandığını, bunların silahtan çok daha etkili olduğunu, işçi sınıfının bu propagandaya maruz kaldıktan sonra bırakın hak aramayı sermayedarı savunur hale geldiğini söylemiştir. bu açıdan tespitleri son derece önemlidir. günümüzde dahi bakıldığında egemen ideolojinin sosyal medya, markalar, tüketim alışkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi oluşumlar aracılığıyla hayatımıza yön verdiği aşikardır. gramsci bunları 20. yüzyılın ilk yarısında söylemiştir.

     
  5. kültürel ve moral yönetimiyle dizginleri ele geçirmek.

    Baskı ve zorlama aygıtlarını kullanan geleneksel yönetim anlayışının, özellikle yumuşatıcı fonksiyonuna sahip medya aracılığıyla dayatmanın/zorbalığın günün koşullarına ve zamanın muhteşem (!) ruhuna göre yumuşatılmış/tıraşlanmış/makyajlanmış hali.

    Yönetim erkinin meşru sıfatının idamesi için, kendi iradesine ait tohumları toplumda filizlendirmek, tercihlerine sadık/boyun eğen bireyler oluşturmak, toplumsal rıza inşa etmek için geliştirdiği siyasi mühendislik.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.