eskiden düşüklüğünden yakınılırdı, şimdi de yaş yüksekliğinden yakınılmalıdır. çocuk gelinleri önleyelim, bunun yanında otuzunu geçmiş olup evlenemeyenlere de bir çözüm üretelim. değilse evlilik kurumu iflas edecek 20-30 seneye kadar.
kişinin ruhen bedenen ve madden hazır olduğu zamandır. bu kimi için 25 kimi için 35 olabilir. ama 25 yaşından önce evlilik yapmak hayatın zorluklarını erken yüklenip çabuk yıpranmaktır.30 yaş bu şartların sağlanması açısından en uygun yaş olarak görülebilir.
kişinin kendini yeterli ve hazır hissettiği yaştır. gençliğin verdiği, gelip geçici heveslere kapılıp mutsuz olmaktansa, yaşın olgunlaşması ve mantığın devreye girmesini beklemek doğru olandır.
kariyer yapmak istemekle uzayabilen ( onu da bitireyim bunu da bitireyim vs) zorunlu eğitimden sonra tahsile devam etmeyince kısalabilen ( okumuyor çalışmıyor evlensin bari) standartı olmayan yaş
Türk Medeni Yasası'na göre erkek ve kız için ailesinin rızasını almak şartıyla 17, ailenin rızasına gerek kalmadan 18 ve olağanüstü durumlarda ise mahkeme kararıyla 16'dır. Bu yaşlardan gün almak değil, bu yaşları doldurmak gereklidir.
erkekler ve kızlar için farklı olur gibi algılansa da aslolanın kişinin eğitiminde bir noktaya gelmiş olması, kariyer planlamasına paralel olarak bilinen tabirle "eline ekmeğini almış olması" ve bunların hepsinden önemlisi kişinin kendisini sorumluluk altına girmeye hazır hissettiği yaştır.
eğitim seviyesi ve toplumların geişmişliği arttıkça yükselen, tam tersi durumda ise yaş ortalaması 12-14 yaşlara kadar inebilen gelişmişlik göstergesi yaş sınırı.