Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emirli konuşmak

paylaş araştır

 

  1. insanı itici kılan başlıca eylemlerden biridir.

    özellikle iş yerinde çalışma arkadaşları arasında üst pozisyonda olan kişinin alt pozisyonda olan kişiye rica ederek bir şeyi istemesi yerine, bana şunu getir, bunu oraya koy, bana dosya bul vs vs şeklinde konuşması hiç yakışık almaz. Herşeyin bir adabı bir üslubu vardır.

    Alt pozisyonda olan kişinin söylenilenleri harfiyen yerine getirmesine rağmen içten içe dolması ve bir yerde patlama noktasına gelmesi de olasıdır.

     
  2. askeriye de ve dışişleri bakanlığında sık sık olan, oradaki personellerin alışması gereken yaşam biçimi.

    çünkü türkiye'de hiyerarşinin ve emrin en çok kullanıldığı 2 kurumdur bunlar. sonrasında neresi gelir bilemem. emniyet teşkilatında giriş yılından dolayı olan bir hiyerarşi olsa da bu kendisini sert emirler şeklinde göstermez.. mit'de de durum aynıdır. istihbarat elemanları ve uzmanlarının hiyerarşisi sert emirlerden değil, mesleğin sert olmasından dolayı gelir. o yüzden 3. sıraya hangi kurumun konulacağına karar veremesem de içişleri bakanlığı eklenebilir diye düşünüyorum.

    emirli konuşmak bu kurumlarda çalışan üst düzey personelin diğerleri üzerinde hiyerarşi yetkisinden kaynaklı otoritesini kullanmasıdır. şirketlerde, şirketin verimliliğini ve şirkete bağlılığı düşüren bir eylemdir.

     
  3. genellikle emir vermeye alışmış kişilerce yapılan eylemdir. statü olarak yüksek bir mevkide olanların yada askerlik mesleğiyle bütünleşenlerin iş yerinde sıklıkla yaptıkları ve bu alışkanlıklarını, sivil hayatlarında da devam ettirdikleri konuşma tarzıdır.

    normal hayatta yapıldığı takdirde uygun olmayan, hoş karşılanmayandır, karşı tarafı gereksiz inatlaşmalara sürükleyebilir, sinirlenmelere neden olabilir zannımca.

     
  4. özellikle iş yerlerinde amirlerin çalışanlara karşı yaptığı eylem. ne kadar yüksek mevkide olunursa olunsun, 'yapabilir misin? alabilir misin?' demek varken, emir veren cümleler kullanmak doğru değildir. çoğu insan tarafından saygısızlık olarak kabul edilir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.