Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

doktorlara yakın dövüş eğitimi verimelidir

paylaş araştır

 

  1. Neredeyse her gün sağlık çalışanlarına ve özellikle doktorlara yönelik şiddet haberi okuyoruz veya izliyoruz. Bu konuda Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı anlaşarak, lisanslı sporcular tarafından doktorların yakın dövüş alması sağlanabilir. Doktora veya sağlık çalışanına şiddetin önlenmesinin yegane çözümü, doktorların yakın dövüş eğitimi alması değildir ama toplum maalesef bu konuda eğitilene kadar ülkede doktor kalmayacak.

     
  2. Sadece doktorlarla sınırlı kalmaması gerektiğini düşündüğüm eğitimdir, zira ülkemizde öğretmenler de gerek öğrenciler gerek veliler tarafından hem de sınıfın ortasında şiddete maruz kalmaktadır. Geçen ana sayfada bir haber okumuştum, eşine whatsaap sınıf grubundan değil de kaynak kitap alımı ile ilgili olduğu için rencide olmasın diye özelden mesaj attı diye, bir veli erkek öğretmeni öğrencilerin gözü önünde dövmeye kalkmış. Öğretmen müdürün odasına koşarak kurtulmuş. Eğitimin geldiği nokta da bu olmamalı. Eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda bu şiddete bir dur demeli ve eylem planı hazırlanmalıdır. Ancak bir eğitimci olarak bu olaylar öğretmenler odasında bile konuşulmuyorken kaldı ki önlem alınsın. Herkes kendi başının çaresine baksın anlayışı var sanırım.

     
  3. Şiddete şiddetle karşılık verilmesi doğru değil ancak artık bu şiddet vakalarının arttığı ortamda kesinlikle doktorlara verilmesi gereken eğitimdir. Durumların ne kadar vahim olduğunu gösteren bir başlık.

     
  4. artık olayın kun-fu tarzına gidileceği ninja gibi küçük fırıldaklı keskin bıçakların atılacağı dönemlere gideceğiz anlamına gelen başlıktır.

     
  5. ilkokuldan lisenin son sınıfına kadar istisnasız her sene gördüğümüz beden eğitimi dersinin aslında ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan gerçek.

    yakın dövüş demesek de savunma sporları desek sanki biraz daha ılıman bir yaklaşım olacak. tahmin ediyorum ki bir doktor(doktor temsili aslında. tüm meslekler şiddete maruz kalabilir.) şiddete uğradığında göstermek istediği ilk tepki karşısındakini dövmek değil karşısındakinin uygulamaya çalıştığı şiddeti etkisiz hâle getirmektir. beden eğitimi dersindeki konulara futbolun, basketbolun yanı sıra savunma sporları da iliştirilerek sadece kafatasının içindeki organı çalıştırmaya odaklanmış özellikle benim gibi fenci öğrenciler için faydalı etkinlikler yapılabilir. hatta zamanında ilime, fenne verdiğim önemin birazını beden eğitimine verseydim olimpiyatlarda bizim bayrağımız daha fazla dalgalanabilirdi. (burada ciddiyim ama komik bir pişmanlık yaşıyorum.)

    ikinci bir husus ise bazı meslek dallarındaki alım şartlarına bedensel kuvvet özellikleri de dahil edilebilir. mesela mühendis alımında boyu iki metre, vurdu mu boğayı devirebilecek... bu pek mümkün olamaz çünkü minyon tipli insanların kafası ile iri kıyım insanların kafası çalışma olarak farksızdır. o zaman harici güvenlik mekanizmalarına yönelmek gerekebilir.

    üçüncü bir husus ise eğitim her zaman verilmez, kişinin kendisi tarafından da alınabilir ve şiddete maruz kalma ihtimali bulunan kişiler vücut geliştirme çalışmaları yapabilir, savunma sporları verilen spor salonlarına gidebilir.

    sonuç olarak her türlü şiddete hayır ama sabrımın taşması durumunda gözümün dönmesinden mütevellit yaşayacağım bilinç kaybından ben sorumlu değilim hakim bey.

     
  6. sadece hastanedeki hanzo şiddeti içinse gereksiz taleptir çünkü bir hanzo dayak yiyerek akıllanmaz ve dayak yediğini fark edince aşağıdaki arabasından beyzbol sopasını veya pompalı tüfeğini alıp tekrar gelebilir.

    sağlık personellerine şiddeti önlemek için, şiddeti uygulayan hanzoların sağlık sistemindeki tüm vatandaşlarla eşit olma durumunu ortadan kaldırmak daha yerinde olacaktır. mesela ortalama vatandaştan yapılan tedavi ücreti kesintisi diyelim ki %10 ise, şiddet olayına karışandan yapılan kesinti kademeli olarak %25, %50, %100 gibi oranlara çıkarılabilir.

    alternatif olarak şiddet uyguladığı ilden, ilçeden sağlık hizmeti alması engellenebilir. mesela ankara'nın mamak ilçesinde şiddet olayına karıştıysa, e-devlet üzerinden mamak'taki hiçbir sağlık kuruluşundan randevu alamaması sağlanabilir. ikinci bir şiddet olayında acil durumlar dışında ankara il sınırları dahilinde sağlık hizmeti alması engellenebilir. beli ağrıyacak olursa gitsin eskişehir'de tedavi olsun, röntgen, mr vs. için birkaç kez gider gelir artık.

    yine alternatif olarak, eğer kapatılmasaydı şiddet uygulayana sadece askeri hastanelerde tedavi olma imkanı sağlanabilirdi. hem ulaşım olarak sorun yaşardı hem de hadi sıkıysa orada bırak şiddeti de sesini yükseltsin, mide ağrısı ile gidip 2 kol, 1 bacak kırığı ile geri döner evine.

     
  7. gerçekten merak ediyorum dünyada benzer örnekler var mı ?

    Varsa bu duruma nasıl çözüm getirilmiş ?

    Yoksa neden yok ?

     
  8. Lütfen kimse yanlış anlamasın şiddete sonuna kadar karşıyız ama yaptıklarıyla tepki görmeyi hak eden doktor asla çıkmaz yada şikayet ederek vs. kesin netice alırsınız diyebilen var mı ?

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.