Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

depremde nerede durmalı

paylaş araştır

 

  1. Deprem anında kapalı mekanlarda ne yapılması gerektiğini hatırlatan başlıktır .

    Hayat üçgenleri çok önemli

    Hayat üçgenleri oluşturabilecek nesnelerin büyüklüğü ve sağlamlığı çok önemli . Nesneler ne kadar büyük ve sağlam olursa oluşturabilecekleri hayat üçgenleri o kadar geniş olur ve ezilme olasılığını düşürür .

    Yere olduğu gibi çömelen ya da masa , araba gibi bazı nesnelerin tam olarak altına giren kişilerin ezilerek hayatını kaybettiği yapılan çalışmalarla tespit edilmiş . Kesinlikle nesnelerin altına girmeye çalışmıyorsunuz .

    Yere uzanıp cenin pozisyonu alırsanız ya ni ayaklarınızı karnınıza doğru çekerek ve başınızı öne doğru eğerek yan yatar vaziyette sağlam bir nesnenin yanında uzanırsanız hayatta kalma şansı oldukça artıyor . mümkünse baş bir yastık , örtü vs. gibi yumuşak bir malzemeyle korumaya alınmalıdır .

    Kanepe , baza gibi özellikle de altı çarşaf havlu vs. gibi nesnelerle doldurulmuş olan yani betona maruz kalsa dahi ezilmeyecek olan ev eşyalarının yanları en güvenli yerler olarak görünüyor.

    Bilinenin aksine bulaşık makinesi , çamaşır makinesi gibi eşyalar o kadar da dayanıklı değil ve kağıt gibi ezilebiliyorlar .

    Yatarken yakalanılırsa yuvarlanarak yatağın yanına yere kıvrılmak , tv izlerken yakalanılırsa aynı şekilde kanepenin yanına kıvrılmak en mantıklı olan .

    Kapı kirişleri , merdivenler , asansörler, balkonlar kesinlikle uzak durulması gereken yerlerdir .

    Deprem anında binanın cephesi açık dış duvarlarına yakın olmak her zaman için daha avantajlı olmaktadır . Çıkarılma daha kolay olmaktadır. Deprem anında pencere camlarından uzak durulması gerekir .

    Araçta depreme yakalanırsanız yine aynı şekilde aracı güvenli bir yere çekip yanında uzanmak gerekir aksi halde araç üzerine düşen köprü , üstgeçit , bina vs. gibi parçalar araç içindekilerin ezilerek ölmelerine neden olmuştur .

    Kağıt , kitap vs. gibi malzemelerin kolay kolay ezilmediği ve dayanıklı yaşam üçgenleri oluşturdukları tespit edilmiştir. Mümkünse bu malzemelerle dolu bir sandık ( Örneğin orta sehpa ) çekyat , baza , sağlam bir kutu bu anlamda hayat kurtarıcı olabilmektedir .

    Eşyaların duvara sabitlenmesi ya da hafif olanların altına tekerlek takılması devrilmelerine engelleyebilir . Avizeler sallantılı değil sabit modellerden seçilebilir. Cam , porselen gibi kesici yaralayıcı eşyalar kolay devrilebilir yüksek dolaplara değil mümkün olduğu kadar yere en yakın bir dolapta , en az zarar verecek şekilde hepsi bir arada muhafaza edilebilir .

    Telefon mümkün olduğunca yanınızda bulunmalı . Elektrik düğmelerinden , ateşten , yanıcı maddelerden , çakmak kibrit gibi maddelerden uzak durulması gerekir .

    Sarsıntı biter bitmez tehlike arz edebilecek vanalar kapatılmalı, yanar vaziyetteki ateşler söndürülmeli , şarteller indirilmeli ve içinde bulunulan bina hızlıca terk edilmelidir .

     
  2. Deprem anında evlerdeki en riskli bölge mutfak olarak tespit edilmiş. Ayrıca devrilme olasılığı olan sağlam olmayan dolap raf kırılabilir cam vitrin gibi eşyalarla dolu olan bölgeler de riskli . Yaşam üçgeni oluşturamayacak kadar boş ve geniş alanlar da riskli görülüyor .

    Evlerde bir deprem planı yapılması ve deprem tatbikatı yapılması gerektiği , belli bir toplanma alanının tespit edilmesi ve orada sürekli olarak bir deprem çantası bulundurulması gerekliliği belirtilmiş .

    Çantaya su , bisküvi kraker vs. , telefon için batarya , fener , düdük , battaniye , ilkyardım malzemesi vs. gibi acil lazım olabilecek eşyalar konulmalı .

    Duvarların ağır tablolarla , kırılabilir objelerle doldurulmaması gerekir . hacim olarak daha küçük boyutlu odaların korunma açısından daha güvenli olduğu da belirtilmiş . Dış cepheye yakın olunmasının her ne kadar avantajlı olduğu belirtilse de tam olarak dış duvarların yanında olmak da riskli olabiliyor.

    Tavana kadar uzayan eşyalar mutlaka sabitlenmeli , mümkünse cam kenarına yatak vs. konmamalı. Eğer mecburiyet varsa camlar cam filmi vs. ile sağlamlaştırılabilir .

    Tuvalet banyo gibi mekanlar sarsıntıyla birlikte ilk patlayan malzeme fayanslar olduğu için ve oldukça kesici olduğu için ayrıca banyo ve tuvaletler kimyasal maddelerin bulunduğu alanlardır . Sığınılması pek tavsiye edilmemektedir.

    Kaçış noktaları ayağa dolanacak eşyalarla doldurulmamalıdır evde ve apartmanda boş tutulmalıdır .

    Önemli evraklar su geçirmeyecek en az zarar görecek şekilde bir arada belli bir yerde muhafaza edilmelidir.

    Deprem bölgesinde iletişim mümkün olduğu kadar internet üzerinden yapılmalıdır .

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.