Memurlar.Net

Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://sozluk.memurlar.net/konu/cumlenin-ogeleri/
Yazdırılma Tarihi : 29 Mart 2024 Cuma 05:19

cümlenin öğeleri

 

  1. yüklem başta olmak üzere, özne, belirtili ve belirtisiz nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci gibi cümlenin yapısını oluşturan temel öğelerdir. türkçe dersinin en sevdiğim konularından birisidir ayrıca, yüklemi bulduktan sonra tek tek sorular sorarak diğer öğeleri bulmak her zaman zevkliydi. çözümü 'aldı. kim aldı? ne aldı, neyi aldı? nereden aldı? ne zaman aldı? nasıl aldı?' şeklinde örneklendirilebilir.

    17.05.2015 21:41 8895
  2. bir edebiyatçının meydana getirdiği girift yapıda öğrencilere nerede olduklarının sorulduğu öğelerdir.

    genellikle yerleri beklenenden farklı olduğu için kimin belirtili nesne, kimin dolaylı tümleç olduğunu tespit etmek zordur.

    işte burada püf noktasının önemi belirir. şimdi bütün olaylarda fail, yani işi yapan sorguya çekilirken burada yüklem yani ''iş'' hesaba çekilir. o da gıkını çıkaramaz, lan valla billa ben yapmadım özne yaptı, ona sorun diyemez. zavallı yükleme sorarız da sorarız, zarf tümleci nerde nesne ne diye.

    en tehlikelisi de gizli öznedir. sen kalk her pisliği ye bir de kendini sakla, suçu ona buna at. oldu mu şimdi.

    ya sözde özne? yani özne bile değil, öylesine lafın gelişi özne işte.

    17.05.2015 22:25 science63
  3. doğrusu, cümlenin ögeleri olandır..

    17.05.2015 22:45 ta1i_caiz
  4. yüklem olmasa hapı yutup hiçbirini bulamayacağımız cümlenin yapı taşlarıdır.ama Şamar oğlanı misali gelen yükleme vurur giden yükleme yüklenir.öznenin ise içi rahattır.kimi zaman gizli olur kimi zaman sözde.yüklemin sosyal hakları korunmalı ve sendikaya üye olma hakkı tanınmalı.

    18.05.2015 00:58 Mrs Bahar