Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

büyük rift vadisi

paylaş araştır

 

  1. youtube.com/watch?v=Z7tR9FheCxQ

    Yaklaşık 6000 kilometre uzunluğunda olan devasa vadi.

    Afrika'nın doğusunda kaş kemerinden yanağına kadar uzanan yani Etiyopya'nın ( somali ) kuzeyinden başlayıp Mozambik'in ortalarına kadar uzanan jeolojik şekil.

    Bu hat aynı zamanda dünyanın en büyük fay hattı ve çöküntü sahasıdır.

    yapılan hesaplamalara göre çok uzun bir zaman aralığından sonrasında ( yaklaşık 10 milyon yıl ) etiyopya'yı büyük bir adaya dönüştürecek ayrılma da bu vadi üzerinden gerçekleşecek.

    Astronotlar vadinin uzaydan görülebildiğini ve dünyanın yüzündeki büyük ve derin bir yara izine benzediğini söylüyorlar.

    genişliği 30 ila 100 kilometre arasında değişiyor.

    derinliği ise birkaç yüz metreden binlerce metreye kadar değişebiliyor.

    Rift vadisinin uzantısı ülkemizde doğu anadolu fayı adını alıyor.

    bölge aynı zamanda iyi bir paleoantropolojik keşif bölgesi olarak kabul ediliyor.

    Bilim insanları Rift vadisinin canlılığın başladığı ve çeşitlendiği yer olduğu tezini ileri sürüyorlar.

    vadide oluşan koşullar nedeniyle canlı türleri hızla adapte olmuş ve çeşitlenmeye başlamış.

     
  2. canlılığın değil, insanlığın(homo sapiens sapiens) başladığı muhteşem vadi.

    yaşamın başlangıcı 3.5 milyar yıl öncesine, çeşitliliğin artması ise (kambriyen patlaması) 550 milyon yıl öncesine tarihlenir. rift vadisinin insanlık için önemi özet olarak şöyledir; ormanlık bölgede ağaçlarda yaşayan atalarımızı iki ayak üzerinde yaşamaya iten bir zorunluluk yoktu. yüksek ağaçlarda çeşitli meyve ve bitkisel besinler yiyen atalarımız aynı zamanda yırtıcı hayvanlardan da bu yükseklik avantajıyla korunuyordu.

    rift vadisinin oluşumu ile -ki hala devam eden milyonlarca yıllık bir jeolojik süreçtir- atalarımızın yaşadığı bölgedeki ormanlar yerini kısa boylu bitkilere, çayırlara bıraktı. ağaçların oluşturduğu güvenli ortam yerine dört ayak üzerinde yaşayan ve anatomik olarak fazla bir avantajı olmayan güçsüz bir canlının her an yırtıcıların saldırısına açık kısa çayırlarda yaşaması çok zordu. dolayısıyla bu noktada evrim atalarımız olan ilkel primatları evrilmeye zorladı, artık iki ayak üzerinde durup nispeten daha uzakları görebilen ve tehlikeye karşı biraz daha hazırlıklı olabilen bir anatomik yapı hiç kuşkusuz çevreye daha uyumluydu.

    ayrıca iki ayak üzerinde hareket etmenin muhteşem bir kazancı daha vardı; eller. daha önce sadece hareket ederken ve beslenirken işe yarayan eller(o zaman için dört ayaktan önde olan ikisydi tabi) artık boşa çıkmıştı. işte bu boşa çıkış ve sonrasındaki evrimleşme, homo sapiens sapiens'i ve dolayısıyla uygarlığı oluşturan en büyük sıçrayışlardan biri olmuştu.

     
  3. rift vadisinin oluşumu, topografik değişimi, jeolojik değişimi, alize rüzgarları gibi hava akımlarının davranışlarını değiştirmesi bakımından meteorolojik değişimi dolayısıyla da iklimsel değişimi,

    bitki örtüsü ve yaşam yelpazesi bakımından ekolojik ve biyolojik değişimi sağlamış.

    bu değişimler de kaçınılmaz olarak çeşitliliği ve türleşmeyi doğrudan etkileyerek , sonuçları içinde insanın da bulunduğu evrimsel açınımda çok büyük adımların atılmasına neden olmuş.

    ( Alıntı: sadece insanlığın ortaya çıkmasından değil türlerin çeşitlenmesinden de bahsediliyor. herhalde bilimsel yeni bulgular mevcut bilgileri de güncelleyecek. )

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.