Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

bu bilgi hayatta ne işime yarayacak

paylaş araştır

 

  1. Okul hayatındaki öğrencilerin ortaokul çağında kafalarında oluşmaya başlayan bu sorunun, lise hayatında gittikçe zorlaşan konular karşısında artık dile getirme cesaretini göstererek, kendilerince haklı veryansın etme şekilleridir. biz bu konuları öğreniyoruz da gerçek hayatta nerde karşıma çıkacak ki? sorusunu öğrenci kafasında hiç oluşturmamalı bile. Zira teorik ve soyut gibi görünen çoğu ders konusu aslında hayatla o kadar ilintili ki. Artık günümüzde yeni müfredat programları da çoğunlukla bu ilintileri kapsayacak şekilde hazırlanmış durumdadır.

    Kendi branşım olan kimyanın, kimya bilgisinin gündelik hayatta karşımıza çıkan konularına bazı örnekleri şu şekilde verebilirim;

    --soba zehirlenmeleri, sobaya atılan kömürün(karbon) yeterli miktarda oksijen olmamasından dolayı, tam yanmaması sonucu oluşan karbon monoksit(co) gazının solunması nedeniyle gerçekleşir. Çünkü co, oksijen tüketmeye yani yanmaya devam ederek karbondioksite(co2) dönüşürken, vücuttaki oksijeni bitirir, insanlar bu durumu fark edemeden oksijensizlikten ölürler.

    --temizlik maddelerinin çoğu bazik ve asidik maddelerden oluşur. Çamaşır suyu gibi kuvvetli bazik, tuz ruhu gibi kuvvetli asidik maddeler birbiri ile karıştırılırsa tepkimeye girerler ve açığa çıkan ürünler, sağlık açısından son derece tehlikelidir.

    --kolonya ve içki üretiminde kullanılması gereken alkol, etil alkoldür. Daha ucuz olduğu için etil alkol yerine, zehirli olan metil alkol kullanılarak hazırlanmış olan kolonya ya da içkinin tüketiminde, az miktarı körlüğe, çok miktarı ise ölüme sebep olabilir.

    --gazların sıvılardaki çözünürlüğü basınç değişiminden etkilenir. Dalgıçlar denizin dibine dalarken ya da dağcılar çok yüksek dağlara tırmanırken soludukları havanın kandaki çözünürlüğünün, artan ya da azalan dış basınçtan etkileneceğini hesap ederek denizde çok aşağılara(vurgun olayı), karada çok yukarılara çıkmamaları gerekir.

    ..

    Daha pek çok örnek verilebilir, çünkü kimya, içtiğimiz sudan, soluduğumuz havaya, dna'mızdan, kemiklerimizin yapısına, kullandığımız ilaçlardan, plastik maddelere kadar hayatın her noktasında vardır.

    Ancak bilmeden de yaşıyoruz, bilmenin katkısı ne olacak ki diyene, benim verebileceğim tek cevap, sorgulamadan yaşamak bana göre değil, ben neyin ne olduğunu bilerek yaşamayı tercih edenlerdenim. Cehalet mutluluktur, anlayışı bu noktada bana göre değil.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.