Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

beş çayı

paylaş araştır

 

  1. bir ingiliz geleneğidir ancak ülkemizde de yanına tatlı pasta eklemeleri yapılarak dedikodu saati olarak işlev görür.

    saatin beş olmasına pekte gerek yoktur. genel de öğleden sonra yapılır. mahallenin kadınları bir araya gelir amaç aslında pasta çörek yemektir, nedense bir başkasının evinde yemek yemek çok daha caziptir. tabi ki dedikodular da eksik olmaz. hatta olmazsa olmazlardandır.

     
  2. halk arasında altın günü olarak bilinendir. çeşitli pastalar börekler, çörekler yapılır sarmalar sarılır ve bütün kadınlar toplanıp dedikodu yaparlar. ayrıca süslenip birbirlerine hava atmaları da cabası.

     
  3. bizim memlekette beş çayı denmesine rağmen saat 15.00 sıralarında çalışanların mola verip çay içmeye ihtiyaç duydukları zaman. dinlenerek çalışmanın verimi arttırdığı düşünüldüğünde faydalı bir dinlenmedir..

     
  4. türkçesi akşam yemeğini atıştırmalık veya kahvaltılık malzemeyle geçiştirmektir. yemek faslı uzar da uzar. maksat muhabbet olsundur. tüm sevdiklerimiz, evin müdavimleri eve varmış ve de akşam olmuştur. sende evindesin ve günün tüm yorgunluğunu atma saatleri başlamış yani vakit eşref vaktidir. saat beş mi olmuş altı mı pek önemi yoktur; uzadıkça uzayan muhabbete çay da eşlik eder.

     
  5. gözümde eski hatıralarımı canlandıran, yıllar öncesi çok severek dinlediğin ziynet sali şarkısı. şarkının canalıcı sözleri finalinde gizli gibiydi. hüzünlü bir şarkı bu. biten bir aşkı anlatıyor sözleri. sevip de ayrıldığı kişiyi beş çayına davet ediyor, içinden geçen sözleri kulağa hoş gelen bir melodiyla buluşturup şöyle diyor ziynet;

    "ben de uzun yola gittin farzederim,

    kandırırım kendimi n'apayım.

    bütün hatıralarıma da saygılar arz ederim.

    ama unutur muyum asla, niye unutayım..." diyor sanatçı.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.