Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

babil asma bahçeleri

paylaş araştır

 

  1. dünyanın eski 7 harikasından biri.

     
    (Bkz: bahçe)
  2. Babil'in meşhur bahçeleri ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istediğim başlık.

    Günümüzde Irak'ta bulunan Hillah şehri antik çağlarda Babylon yani Babil olarak adlandırılıyor. M.Ö 290 yılında Babilli rahip Berossus'tan aktarıldığına göre meşhur Babil bahçeleri M.Ö 562-605 arasında hüküm sürmüş Nebukadnezar zamanında yaptırılmış. Diğer bazı kaynaklarda kralın Suriyeli olduğu söyleniyor.

    Arkeolojik çalışmalar bu bahçelerin tam olarak yerini tespit edememiş.

    Şimdi olayın magazin boyutuna gelelim:

    Kralın eşi yabancıymış , İran'ın Media isimli dağlık bir bölgesinden olduğu söyleniyor. İsmi Semiramis ya da Amytis olarak geçiyor. Kendi topraklarının coğrafyası ile dümdüz Babil'in uzaktan yakından alakası yok. Eşi memleketinin yeşilliklerini özlediği için kral bu bahçeleri yaptırmışmış.

    Asma deniyor diye aklımıza ilk gelen üzüm asmalarıyla bahçelerin hiç alakası yok. Kral bir saray yaptırmış. Yüksek taş duvarlarla çevreli olarak kat kat tasarlanmış bu sarayın her bir katında türlü çeşitli bitkiler duvarlardan aşağıya doğru sarkıtılmış. Belki de tarihin ilk botanik park çalışmasıdır ne bileyim. Eşi bu bahçelerde gezdikçe kendi dağlık yeşil memleketinde yaşıyor gibi hissediyormuş. Tabi bahçe dillere destan olmuş. Herhalde Konya'nın Meram bağları gibi bir yere dönüşmüştür. Mesela buralar halka açık mıydı acaba ? Mesire yeri olarak mı kabul ediliyordu. Mesela gidip piknik falan yapabiliyorlar mıydı merak ettim. Bahçeler özel bir sulama sistemiyle sulanarak bitkilerin sağlıklı gelişmesi sağlanıyormuş. Sulama mevzusu Fırat Nehrinden sağlandığına göre bahçenin izlerini de Fırat kıyılarına yakın yerlerde aramak lazım. Eee taş duvarlardan hiç mi bir parçacık kalmadı. Ah şu Almanlar yok mu Almanlar ne var ne yok taşıdılar. Kökünü mü kuruttunuz hiçbir şey nasıl bulunamaz. Uydudan bakıp bile buluyorlar artık her yeri.

    Diodorus Siculus ise daha teknik bilgiler vermiş. Bahçe kare biçiminde , en alt katı gözalabildiğine uzuyor her yöne doğru. En üstteki kat zeminden 25 metre yukarıda . Bahçe duvarları yaklaşık 6 metre kalınlığında ve içeriye doldurulan toprak devasa ağaçların bile kök salıp gelişmesine imkan veriyor. Özel sulama kanallarının açıldığı da notları arasında. Böyle bir yapı nasıl olmuş da yok edilmiş insanın saçını başını yolası geliyor.

    Nasıl olmuş da böyle bir güzellik zamanla yok edilmiş onu da anlamak mümkün değil.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.