Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
yöre halkının tepkisine neden olan ve bunu engellemek için binlerce kişinin sabahlara kadar nöbet tuttuğu olaydır.
tabi tepkiler artınca polis müdahalesi de başlamış nöbet olayını sonlandırmak için.
Öyle sanıyorum ki kamu otoriteleri ile samimi ilişkileri bulunan bir şirketin maden çıkartmak için aldığı izinlerin bölge halkı tarafından doğaya ve bağlantılı olarak yaşam alanlara zarar vereceğinden dolayı uygulanmasına engel olmak için verdikleri mücadele ile medyada ses getiren madem açılamaması meselesidir. Geleceğe bakır gibi bir maden değil yeşillik bırakılması gerektiğini er yada geç hepimiz anlayacağız. O doğallık abidesi cerattepenin yok olmasına bu kadar kolay göz yummalıyız.
bakır değil altın çıkarılmaya çalışılan yer;
- Artvin şehir merkezinin hemen Üst kısmı,
- Dünyanın en yaşlı ormanlarına sahip ,
- 25 yıldır onlarca şirketin girmek için her yola başvurduğu doğal alan,
- Artvinin ve dünyanın olmazsa olmazlarından,
- tabi şunu da eklemek gerekir ki, doğayı; yaşam hakkını, çiceği, böceği en nihayetinde ekolojiyi savunanların neye maruz kaldığını açıkça gösteren örneklem,
- ve Kutsal Direniş.
Bakır değil altın madeni olarak değiştirilmesi gereken başlıktır. Zira memleketim Artvin'de bakırın çıktığı yer Murgul ilçesine bağlı hayata gözlerimi açtığım Damar köyüdür. Ancak Artvin merkeze bağlı cerattepe mevkiinde bakır oranı çok düşük olduğundan rezervlerin tamamına yakını altındır.
peki gel gelelim bu konunun aslı astarına. başta şunu belirtmekte fayda var ki mevcut taleple ilgili tüm yargı kararları artvin halkı lehine olmasına rağmen ilgili firma uslanmadan hukuku çiğnemek istemekte ve siyasetle beraber kolluk kuvvetlerini halka karşı kullandırmaktadır. altını çizmek istediğim nokta ise artvin'in ölüm fermanı olan bu bela proje sadece cengiz inşaat zamanına değil çok çok öncesine yani 25 yıl öncesine dayanmaktadır. yerli yabancı birçok firma bölgede bu işe kalkışmış ancak halkın direnişiyle karşılaşmıştır.
zaman içerisinde siyasi çevresini de arkasına alarak büyüyen ( çok değil 15 yıl önce 2 kamyonla müteahhitlik yapan bir firma ) cengiz inşaat, karadeniz sahil yolundaki vurgunlarıyla ihya olduktan sonra 2005 yılında o zamanki adıyla Karadeniz Bakır İşletmelerine ait köyümdeki bakır çıkarma fabrikasını, samsun ve hopa'daki işleme merkezini ayrıca kastamonu küre ilçesindeki rezerv bölgesini ve seydişehir alüminyum fabrikasını yok pahasına satın almıştır. türk tipi özelleştirme mantığının bir örneği daha.
bir yandan yurt içi ve yurt dışında yatırımlarıyla az zamanda büyüyen bir deve dönüşen ve özellikle artvinde yaptığı işletmecilikle çalışan çalışmayan herkesi canından bezdiren; ne doğaya, ne insana, ne işçi haklarına asla saygı göstermeyen sonradan görme para babası olduğunu bu denli belli eden cengiz inşaat'ın gözünü cerattepeye dikmesi haliyle artvin halkını ve artvin sevenleri ayaklandırmıştır.
yeşil artvin derneği aracılığıyla kazanılan onca mahkeme kararına rağmen 2014 yılı ekim ayında artvine bağlı murgul damar köyünde gizliden gizliye siyanür tesisi inşa edilmeye çalışılmış ancak aynı zamanda yöre halkından olan 900 işçi bu duruma kayıtsız kalmayarak yöre halkıyla bir olup günlerce tepki mitingleri düzenleyerek iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştir.
valilik nezdinde imzalanan protokolle cengiz inşaat siyanür tesisi konusunda pes edermiş gibi görünse de 240 günü aşkındır cerattepe'de artvin ve çevre illerden gelen halkla beraber bir çok sivil toplum kuruluşu maden nöbeti tutmaktadır. bugünlerde de olduğu gibi zaman zaman cengiz inşaat halkı tahrik etmekte ve memleketim direnişiyle medyaya konu olmaktadır.
varsın en güçlü halleriyle gelseler ne ala.. cerattepe'de yaşam kavgası sürüyor hala.
edit : imla
maden şirketine karşı direnen vatandaşlara polis müdahalede bulundu cerattepe için mahkeme devame diyor konulu haber başlığı
artvin halkı için günler süren sancılı sürecin ardından bugün heyet ve başbakanın temasları sonucunda tamam bari mahkeme kararı beklensin şirket çalışmalarını sonuca kadar durdursun kararı ancak alınabilen direniş.
şu memlekette kapı gibi hukuk işlemiyor da toplumsal patlamanın ardından hatır gönül yöntemiyle bir şeyler düzeltilebiliyor. bundan önce 3 kez mahkemeye giden olayın 3 defa da halk lehine sonuçlanmış olduğunu ve son temyizde '' 14 mart'a kadar bilirkişi incelemesi beklensin '' dendiğini fakat cengiz inşaatın beklemeyip şehir merkezindeki ormana iş makinalarını çıkardığını ve çalıştırmaya başladığını belirtmekte fayda var ancak bu defa sonuç ne olur bilinmez tabi. görünen o ki şehrimi daha çok sıcak günler bekliyor.
p.s başlık sahibi bakır ibaresini '' altın '' olarak değiştirirse sevinirim.
Bir devlet bu kadar mi halkina, topragina ve gelecegine dusman olur ,diye gunlerdir dusunmeme neden olan olay.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |