1 2 3 4 5 6 7 8

yök not ortalaması sorunu

paylaş araştır şikayetçiyim

 

  1. Temel olarak, üniversiteler arasındaki ders geçme notu farklılığından kaynaklanan, ikincil olarak da bazı üniversite diplomalarında 4 lük sistemin 100 lük çevrim karşılığı olmamasından kaynaklanan sorundur.

    Özetle örneklemek gerekirse, bir üniversite öğrenci alımı için 3.00 şartını koştu diyelim. Geçme notu 50 olan okulun 3'ümü, 60 olan okulun 3'ümü, ya da çanla daha düşük notlarla ders geçilen bir okulun 3'ümü belirsiz. Not ortalaması bence bu eleme sisteminden kaldırılmalı, elemekten çok haksızlık doğuruyor.

    Diğer yandan 100 lük çevrimi olmayan diplomalarda geçme notu 60 olan okuldan mezun olan bir öğrenci matematiksel olarak 2,50 ile mezun olmuşsa 70 çevrim olması gerekirken, yök çevrim tablosu gereği 65 ile mağduriyete uğruyor. Buna dava açılsa yürürlükten de kalkabilir, çünkü 50 geçme notu genel geçer bir uygulama değil...

     
  2. 3.60 ile derece yaptığım,yüksek onur öğrencisi belgesi ile mezun olduğum durum :)

    Sistem olarak ister 4 lük sistem üzerinden çevir,istersen başka bir sistem üzerinden değerlendir

    Çalışkan öğrenci için sorun değildir.Tamamen istikrarlı çalışma ile elde edilen ortalamadır

    Ben de çan dan nefret ediyordum ve hala da ediyorum.Çalışkan insanın emeğine niye ortak ederler tembelleri anlamış değilim :)

     
  3. Bu konuyu açtığım için tekrar yazma taraftarı değildim aslında. Sadece notu yüksek olan için sorun yok fikrine karşılık yazma ihtiyacı doğduğu için yazıyorum. diğer türlü sorun yokmuş da havadan uydurulmuş fikri oluşuyor.

    Şöyle ifade edeyim. Bir bölüm düşünün hocaların çoğunluğu vizelerde döküyor 40-50 den yukarı puanı yok. bölüm tarihinde en yüksek mezuniyet derecesi 3.05. diğer yandan genellikle çalışkan veya dersleri takip eden bir öğrenci 2.70 lerde falan, 4 senede bitirenler 10-12 kişi ki onların da 3 ü dereceye giriyor zaten...

    Tamam 3,60 - 3.70 ortalama iyidir ama olmadığı yerler de var. Yani çalışan kazanır kızarır hikayesi her yerde geçerli bir ifade değildir. Mukayese yapılacaksa eşitlerimizle veya denklerimizle yapılmalıdır ve yök ün uygulaması bu sıralamayı eşitlerimizle ya da denklerimizle yapmamaktadır. Koşullar ve uygulamalar her yerde farklı ki, bunun da çözülmesi gerekir.

     
  4. Akademik başvuru yaptığınızda ilgili enstitünün değerlendirmesi sonucu 4' lük ya da 5' lik çevirim tabloları üzerinden ve yine gerekirse mezun olduğunuz üniversite ile de iletişim kurularak aşılabilen bir sorundur. Köklü üniversitelerden birinde bu türden bir sorunun saatler süren toplantı sonrası aşıldığını ve kişiye başvuru hakkı verildiğini biliyorum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.