Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
izleyenlere anlamlı duygular hissettiren eski yeşilçam filmlerinin artık çekilmemesidir.
bunun birçok sebebi vardır.
bunlardan bazıları:
- eski yeşilçam oyuncuları yıllarca çalışıp tecrübe edinmiştir. oynadığı rolün hakkını vererek kendilerini sevdirmişlerdir. günümüzde birçok deneyimsiz oyuncu ise birkaç filmde oynayıp ünlü olma peşindedirler.
- eski oyuncuların amacı para kazanmaktan ziyade sanatını gerçekleştirmek iken günümüz oyuncularının amacı sadece para kazanıp prim elde etmektir. işin sanatsal yönüne bakmazlar çoğu.
- gelişen sinema sektörü üzerine sinema sanatında da değişiklikler olmuştur. teknoloji ile birlikte filmlerde efektler kullanılmaya başlanmış bunlar da filmlerin mantığını ve inandırıcılığını kaybetmesine neden olarak çekiciliğini azaltmıştır.
- değişen neslin ve insanlığın talebidir. her günü stresli geçen yetişkinler ve yeni nesil hüzünle ilgili bir şey görmek istemeyip daha çok komedi filmlerine yönelmiştir. bu da diğer hissiyatlara dokunan filmlerin önemini azaltmıştır.
- dizilerin sinema filmlerinin önüne geçmesidir. oyuncular filmde oynayıp tek seferde para kazanırken dizilerden bölüm başına para aldıkları için onu daha karlı bularak dizilere yönelmesidir. bu da izleyiciye de sinemadan çok dizilere yöneltmiştir. hali hazırda televizyon kanallarında çok sayıda dizi vardır.
- anlamlı film çekmenin zorlaşmasıdır. duygusal veya hüzünlü film çekmek için hem oynayanların tipleri, tecrübeleri, mekanlar ve güzel bir senaryo önemli iken günümüzde bu konular iyice sıradanlaşmıştır.
- eski yeşilçam filmleri izleyiciye birşeyler hissettirip gizliden gizliye ders verirken günümüzdeki filmler ders vermek bir yana kötü olanı güzel gösterip kötüye daha da çok özendirmektedir. yeşilçam filmleri birlik ve beraberlikten yana iken günümüz filmleri ayrıştırıcı öğeler içermektedir. diziler de aynı niteliktedir.
?Öncesinde nasıl olursa gelişmiş kabul edilir?? sorusuna cevap verilmesi gereken yargı.
Günümüzün ekonomik kaygıyla çekilen komedi filmlerini saymazsak insanı saran güzel filmlerimizin olduğunu düşünüyorum açıkçası. Ancak konusu, hikayesi bol bir coğrafya için çekilen daha güzel filmlerin de olması gerektiğini düşünmeden edemiyorum.
Nuri Bilge Ceylan'dan sonra belki sektör şansını zorlamak istemiyordur cevabının sorusu
Özellikle kış uykusu'yla altın Palmiyeye ulaştıktan sonra ödül kaygısı yaşamadan çektiği ahlat ağacı...
Şahsen herhangi bir sinema eserinden daha fazlasını bekleyemem, izleyici olarak ufkum daha fazlasına sahip değil
Diyorsanız ki popüler kültür ürünü olarak sinema ürünü üretemiyoruz, haklısınız.popüler kültür parayla ilgilidir, yeteri kadar para harcanmadığı için gişe rekorları kıran 'fast and furios' 'twilight' ya da 'Spiderman' serileri gibi filmlerimiz olacağını sanmıyorum.
evet bu konuyu hala merak etmekteyimdir ve aklıma değişik şeyler de gelmektedir.
halbuki sadece bir tek gündüz kuşağı programından en az elli senaryo ortaya çıkarıp yazma potansiyeli bulunmaktadır.
buna rağmen film çekilmiyorsa çeşitli gerekçeleri olabilir:
1- külfetlidir, hiçbir resmi kurum destek vermiyordur.
2- Zaten film kıvamında ve aksiyonlu yaşıyoruzdur kimse gidip zaten yaşadığı şeyleri izlemek istemez.
3- birinci yorum, neden başımı ağrıtayım faktörü.
4- hayal gücümüzü besleyip geliştirmeyen bir yaşantımız vardır.
5- filme sığmıyor o yüzden diziler çekiyoruz. kirazdan başlıyoruz tutarsa çileğe atlıyoruz, oradan kızılcığa geçiyoruz kızıl tutarsa kızıldan devam ediyoruz.
6- dürüstlüğe önem veren bir coğrafyada yaşadığımız için propoganda filmleri, sübliminal mesaj, toplum mühendisliği, cinecitta falan bizi bozacağından haber konusuna daha çok ağırlık veriyoruz.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |