Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
1995 yılında ülkemizdeki tüm ilçelerde ve il merkezlerinde açılan kişilerin tüketici sıfatını taşıdığı uyuşmazlıkları çözmekle görevli heyet. şu sıralar dosya masrafı, kredi kartı, kayıp-kaçak bedeli başvuruları yüzünden personellerinin nefes alamadığı kurumlardır. gümrük ve ticaret bakanlığına bağlı olup olmadıkları hukuken de tartışmalıdır. zaten bakanlık hiçbir sarf malzemesi harcamasını bile karşılamamaktadır. bir yargı kurumundan farkı yoktur. ilçe ve il tüketici hakem heyetlerinde hiyerarşik sıralama yoktur.
tüketicilerin satın aldıkları ya da kullandıkları çok çeşitli ürünlerle ilgili şikayetlerini inceleyip sonuca bağlayan kurul.
özellikle dosya masrafı konusunda oldukça yoğun mesailer yapıp çalışanlarının nefes alamadıkları dönemler olmuştur. benim dosya masrafı ile ilgili işlemim de 9-10 ay sürmüştü.
Tüketicinin şikayet ettiği kurumun bir üst mahkemeye başvurması halinde Verdiği kararın hiç bir hükmü olmayan çakma heyet. Örnek;
Geçen yıl kullandığım 3 kredi kartından da kestiği yıllık üyelik aidatlarını geçmişe dönük olarak geri almamı sağladı. Bu toplamda 400 liraya tekabül etmektedir. Üzerinden bir yıl geçtikten sonra bir gün tesadüf eseri e-devletten trafik cezalarını kontrol ederken arabamın üzerinde hak mahrumiyetine rastladım. Sorgulama sonucu iş bankasının geri aldığım 120 liralık yıllık aidatı bir üst mahkemede bozup güya bana tebliğ ettiğini ve yasal süresi içerisinde (15 gün) itiraz etmediğim için de arabama haciz koyduğunu şaşkınlıkla gördüm. Sonuç olarak geri aldığım 120 liralık yıllık aidatı yargılama ve avukatlık masraflarıyla birlikte 300 lira olarak geri ödeyip arabamın üzerindeki hacizi kaldırdım.
Şu an diğer iki bankanında aynı işlemi yapma ihtimaline karşı para biriktiriyorum.
belli limit dahilinde aynı mahkeme gibi iş gören heyettir. kesin hükme tabidir. önemli kararlar alır. gümrük ve ticaret bakanlığı bünyesinde yer alır. tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezleri ile Bakanlıkça belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturur. Bakanlık, hangi ilçelerde tüketici hakem heyeti kurulacağını belirlerken, başvuru sayısını, nüfus yoğunluğunu, coğrafi şartları ve benzeri hususları dikkate alır.
hakem heyeti Başkanlığı başkan dail beş üyeden oluşan heyettir. illerde il müdürü, ilçelerde ise kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülür. komisyonda, Belediyeden, barodan, ticaret ve sanayi odasından ya da esnaf ve sanatkârdan oluşur. bu üyeler toplantı başına huzur hakkı ödemesi de alırlar. burada çalışan raportörlerde para alır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |