Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
mutlak iyi olan tanrıya rağmen,kötülük kavramının nasıl ortaya çıktığına,veya günahları karşılığında kulların neden cezaya çarptırılacağına anlam vermeye çalışan tartışmaları içeren kavram/problem.
tanrı varsa ve iyiyse neden kötülükler olmaktadır, bu kötülükleri neden engellememektedir diyen sorunsal. yıllar boyu defalarca açıklanmış ve cevaplanmış olmasına rağmen bir takım nonteist kişilerce tekrar tekrar gündeme getirilmesi meziyet sanılmaktadır.
teodise sadece agnostik veya ateistlerin bir sorunu değil,tam aksine semavi dinlerin teolojik problemlerindendir.
ayrıca teodisenin tartışılması kötülüğün tanrı ile olan ilişkisini red veya kabul noktasında açık bir sonuca vardığını göstermez.
tanrının kötü olduğu sonucuna ulaştıran bir tanım değil,bu ilişkinin ne olduğunu çözmeye çalışan bir yorumdur.yani nonteistin fln gündemi değildir. kilisenin kuruluşundan bugüne,yahudilerce teodise ve holocoust,kelamcılar tarafından kötülük problemi adı altında halen üzerine yazılan çizilen bir konudur.
olaya dinlerin açısından bakıldığı takdirde kötülük olmadan iyiliğin ne olduğu anlaşılamaz oluşu ve dinlerin hayatı bir sınav olarak ele almalarından dolayı anlaşılmasında bir sıkıntı olmayan sorunsaldır. çünkü dinlerde var olan adil yaratıcı ve ahiret kavramlarıyla, tecrübe edilen bu kötülüklerin (doğal ya da yapay olsun) geri dönütü olumlu bir şekilde olacaktır. dinler bunu demektedir. (şimdilik bu kadar diyoruz, din hak mıdır değil midir meselesi de başka başlıklar altında tartışılabilir.)
meseleye dinsiz felsefeler açısından bakıldığında ise kötülük kimin başına geldiyse hakkını arayacak bir mecra olmadığından ötürü sadece geçmiş olsunla açıklanacak olan sorunsaldır.
şimdi bu iki açıklamaya bakarak hala anlaşılmıyor demenin kime faydası vardır anlamış değilim. ayrıca bu sorunun sadece dinsiz felsefelerin sorunu olduğu hiçbir yerde denmemiştir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |