Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

tdk nin müsait tanımı

paylaş araştır

 

  1. türk dil kurumu nun ana sayfasını açıp "müsait" sözcüğünü arattığınızda karşınıza çıkanın şaka olduğunu zannedeceğiniz konu: "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın"

     
  2. tdk'nın sayfasını açıp 'müsait' yazınca ilk anlamının uygun, elverişli ikinci anlamının ise Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın olduğunu görünce çok da şaşırılması gerekmeyen mevzu.

     
  3.  
    (Bkz: flört etmeye hazır yada kolay flört edebilen kadın)
  4. Günün şaşırtan "yok artık" dedirten haberi.

     
  5. şaşırılmaması gerektiğini düşünenlerden "müsait" kelimesinin hangi bağlamla kadınla ilişkilendirildiğini, örneğin "dolmuş un durması gereken en doğru yer" olarak da yazılabilecekken neden böyle bir abuk subukluğun seçildiğinin açıklanması beklenen konu.

     
  6. kelimelerin yan anlamının ne demek olduğunu bilmeyen kişilere göre içinden pek tabii ki çıkılamayacak konudur. kelimeler toplumların kullanımına göre ve onlara verdikleri manalara göre şekillenir. en basit örnek koldur. kol deyince aklımıza kapı ya da makine gelmez ancak kapı kolu ya da makine kolu deyince taşlar yerine oturur. müsait denince aklımıza uygun olma anlamı gelecektir. ancak toplumumuz bu kelimeye ayrıca kadınlarla ilgili pek de hoş olmayan bir mana yüklediyse bu tdk'nın değil toplumun sorunudur. zira, orijinal bir sözlük hazırlanırken kişilerin şahsi görüşlerini yazmasını bekleyemeyiz. öyle olsaydı adı tdk değil sözlük.memurlar.net olurdu. ayrıca, tdk 'flörte hazır kadın diyor ya' derken bunun tdk'ya göre ilk değil de ikinci anlamının olduğunun belirtilmemesi de çarpıtmadır. son olarak bir örnek daha vererek konuya kilit vuralım. oğlan ne demektir? herkes kabul eder ki erkek çocuk demektir. açın tdk'ya bakın. 4. manasını ben burada yazmam. şimdi karacaoğlan'daki oğlan kısmını nereye koyacağız? demek ki, bir kelime zamanla toplumun kullanımıyla farklı anlamlar kazanabilmektedir ve bir sözlük de bunu pek tabii yazıp yayınlayabilir.

     
  7. bir kelimenin yan anlamının ne demek olduğunu kesinkes bilmeyen bir yazarın biliyormuş tavırlarıyla yazması hakiki ve dört başı mamur bir cehalettir. çünkü yan anlam denilen durumun bununla hiçbir ilgisi yoktur. sözlük kullanmayı biliyor olan biri tdk den sözcük bakarken 1, 2, 3 gibi sıralamaların ne olduğunu bilmesi gerekir, çünkü bu sıralamaların hemen önünde mec, ter. gibi belirtmeler yapılmadığı sürece tüm maddeler gerçek anlamdır. ayrıyeten tdk de yan anlam diye bir olay yoktur.. yan anlam olsa bile müsait in yan anlamı "flörtlük kadın" değildir, olamaz. başka mevzu da tdk nin yaptığı yayınlamak değil yayımlamaktır, diye düşündüren konu..

     
  8. herhalde lise okumamış yazarlarımız var diye düşündüğüm başlık.

    1-lütfen bir tane lise edebiyat öğretmeni bulunuz.

    2-kapı kolu ve makine kolu'ndaki kol nedir diye sorunuz

    3-yan anlam evladım cevabını alınız.

    4-bahsedilen şekilde tdk'ya giriniz ve kol yazarak aratınız.

    5-ikinci tanımda elbiseyle ilgili açıklama, 3. tanımda makinelerde kullanılan aksan tanımlarını görünüz.

    6-denildiği gibi yan tarafta hiç de 'yan anlam veya mec. veya ter.' yazmadığını fark ettiniz bu 2. ve 3. tanımlarda.

    7-demek ki bu tanımlar da gerçek anlamdır dediğiniz anda o kolun size neyse artık.

    ayrıca mevzunun yan anlam olmadığını, mevzunun bir kelimenin zamanla farklı manalara da gelebileceğini anlayamayanları fark ediyoruz. müsait kelimesi de ne yazık ki flört etmeye 'müsait' bayanlar için kullanılan bir kelimedir. belki sen kullanmıyorsun ancak kullanılmaktadır. zaten kelimenin asıl manasına bakınca nispeten de bu ikinci manasıyla alakadar olduğunu fark edersin.

     
  9. yan anlam denilen olayın sadece lise ve ve dershanelerde söylenmesiyle, gerçekte de var olduğunu zanneden sevgili yazarımıza öğüdümüz, gramer konusunda lisedeki edebiyat öğretmeninden daha yetkili kurum ve kuruluşlar vardır, yan anlam ın aslında gramerde yeri olmadığı konunda makaleler yayımlanmıştır ve hiçbir resmi sınavda yan anlam sorusu çıkmamıştır, böylece 7 madde boşa gitmiştir, sonucuna ulaşılan konu.

     
  10. konunun hala yan anlam olduğunu iddia ederek anlayamadığını kabul edemeyen yazarların olduğu başlık.

    yan anlamı unutalım şimdi.bir kelimenin zamanla farklı manalara gelebileceğini ve bu manaların nispeten de kelimenin asıl manasıyla alakadar olduğunu anlattık. örnekler de verdik. kol dedik mesela, burun için e benzer durum var. istanbul boğazı deyine sen istanbul diye bir kişinin akciğerine açılan boru mu zannediyorsun? ha, müsait demek uygun demek, elverişli demek. kelime zamanla bayanlar için flörte uygun, flörte 'müsait' manasında da kullanılır olmuş. dikkat edersen kelimenin manasıyla alakalı bir mana kazanmış yine. şu anda bu kelime bu manada da kullanılıyor.

    şimdi ergen diye bir kelime var. artık üreyebilecek hale gelmiş manasındadır. şimdi ise ergen kelimesinin hangi manada kullanıldığını biliyorsun. 10 sene evvele git eğer yaşın yetiyorsa o dönemde ergen kavramının şimdiki manasıyla kullanılmadığını göreceksin. yaşın yetmiyorsa hatırlayanlara sorarsın. ha, ergen kelimesi habire bu yeni manasıyla kullanılırsa belli bir süre sonra tdk ya da herhangi bir sözlük bu yeni manasını da tanım olarak alacaktır.

    artık konu anlaşılmıştır diye ümit ediyorum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.