Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Stokholm sendromu

paylaş araştır

 

  1. ismini isveç'de yaşanan bir banka soygunundan alan sendrom.

    bankayı soymaya gelen bir adam bir kadını rehin alır ve 6 gün boyunca rehin tutar. bu sürede kadın soyguncuya aşık olur. daha sonra da soyguncuyu savunur.

    ekleme :

    başlığın başa kalması adlı başlığa yönlendirme yapmak istediğim başlık.

    ama sözlük entry editlemek yerine ekleme yapmaya izin verdiği için böyle saçma cümleler kuruyorum.


    tarihinde eklendi.

  2. rehinelerin kendilerini rehin alanların duygularını anlama noktasına gelmelerine denmez.

    stockholm sendromu (ya da doğru yazımıyla sıtokholm sendıromu)kişinin baş edemeyeceği kadar yoğun bir olumsuz uyaranla (şiddet, korku, stres, baskı) karşılaşması sonucunda benlik bütünlüğünü koruyabilmek adına zulüm gösteren kişiyi veya davranışı yapay olarak içselleştirmesi, mantığa bürümesidir. yani bir şekilde baş etme mekanizmasıdır.

    kişilik bu kadar olumsuz, çaresiz bir durumda kalmayı kaldıramayacağı için, parçalanmamak adına çareyi zorbayı haklı görmekte bulur.

     
  3. zaman zaman siyasi tartışmalara da konu olan sendromdur.

     
    (Bkz: Kemal Kılıçdaroğlu)
  4. bir çok filme konu olmuş sendromdur

    misal; "Alife less ordinary" aksiyon -komedi-romantizm türündeki bir film. epey komik sahnelere sahip olan, filmde temizlik görevlisi Robert'ın işini kaybettikten sonra patronunun kızını kaçırmasını ve sonrasında gelişen olayları anlatır. Tabi bu kaçırılma vakasından sonra Cameron Diaz'ın canlandırdığı Celine ile Robert arasında önce bir nefret, ardından da bir aşk doğar.

     
  5. Stockholmde bir banka soygunu esnasında rehinelerin kendilerini soyguncuların tarafındaymış gibi hissetmeleri sonucu adini almış psikolojik durumdur. baskı ve şiddet altında başkalarının yönlendirmelerini, kararlarını kendi kararıymış gibi benimseyerek kendi isteği ile yaptığını sanarak, benliğini bilinç altından savunma durumudur. doğrusu stockholm sendorumudur.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.