1 2 3 4 5 6 7 8

sözlükte açılan konuların çokluğundan yakınan yazarlar

paylaş araştır şikayetçiyim

 

  1. başlıkla değil entryle hemfikir olduğum başlıktır

     
  2.  
    (Bkz: sakla samanı gelir zamanı)
  3.  
    (Bkz: adam haklı beyler,dağılın.)
  4. konuların çokluğundan değil ama boşluğundan yakınmak mantıklı yazarlar için bir zorunluluk olmalı.

    yoksa konu sayısı değil mesele. konuya yaklaşım veya okuyucuya bir şey katmayan sığ başlık ve entrylere "maruz" kalmak can sıkıcı olabiliyor.

    öznel ifadeler içeren başlıklar yerine daha kapsayıcı, genel-geçer. nesnel başlıklar olmalı. mesela, "yıllardır doğru bildiğimin yanlış çıkması" yerine "doğru bilinen şeyin yanlış olduğunu anlamak" gibi daha kapsayıcı ve nesnel bir başlık olamaz mı, olabilir elbette.

    ya da "tuzlu çekirdeğin deniz kenarında yetiştiğini düşündüğüm yaşlar" demek yerine, "tuzlu çekirdeğin deniz kenarında yetiştiğini düşünen insan" dense daha hoş olmaz mı? altına da pek tasvip etmesem de (en azından tanım olarak) "benimdir bu" ile başlayan şık bir entry yazılabilir. hem böyle bir başlığa başka yazarlar da rahatça yazarlar. "o insanı" eleştirirler belki, dalga geçerler, daha aksiyoner bir sözlük olur.

    bunlar basit iki örnek, zaman zaman pek çok yazar benzer hatalar yapıyor. yazmak ayrı bir tecrübe çünkü, meramını yazarak anlatmak, anlatabilmek uğraş ve emek ister. burada da bunu pekiştirebilmek güzel. ama yine de akla gelen her konuda, kelimenin doğru yazılışına bile bakmadan, çalakalem koştura koştura başlık açmak da eleştirilmeli elbette. darılmaca yok. apostrof kullanmayı bilmezse yazar kişi, virgülden sonra boşluk bırakmazsa, özel isimlere dikkat etmezse bağlaç olan de'yi bitişik yazarsa falan, bu konuda kimseye gücenmeye hakkı yoktur, olmamalı. herkese açık bir ortamda yazdıklarımıza biraz daha özen göstermek boynumuzun borcudur, lütuf değil. "nasılsa öyle de anlaşılıyo yeaa" deyip de pek çoğumuzun anadili olan türkçe'ye ihanet etmeye kimsenin hakkı yok.

    bunlara dikkat edildikten sonra bence her konuda sözlüğe başlık açılabilmeli, sayısı da fazla olmalı. okumak isteyen okur, istemeyen geçer.

    tanım: okumayı sevmeyen yazarlardır.

     
  5. anaam bu benim..! galiba , sanırsam... sevim koş, sözlükte bize konu açılmış!! (gülücük)

    dün bir konuda da bahsetmiştim, yineleyebilirim. ben tuhaf buluyorum bu hali, yalanım yok, doğruya doğru...

    "bu hali" de açayım; sayın yazarımızın otomatiğe bağlanmış şekilde sürekli tek cümlelik tanımlarla, google'dan herkesin rahatlıkla bulup öğrenebileceği şekilde, kelimelerin açıklamasını girmesi, ancak hem kendi açtığı hem de diğer konularla ilgili dişe dokunur özgün ve öznel herhangi bir yargıda bulunmadan bu işi bir histeri nöbetine dönüştürmesi olayı...

    ben bu tarz sosyal sözlüklerin tdk'dan farklı olduğunu, olması gerektiğini düşünüyorum. sürekli yeni konu açılması ancak yeni entry ve bilgi girilmemesi, sol bölümü sadece tanımlardan oluşan okunması ve paylaşım yapılması sıkıcı bir tabloya dönüştürüyor. ben sözlüğün daha dinamik olabileceğini düşünüyorum, eğer konu açmak yerine gerçekten yazmayı merkeze alabilirsek.

    naçizane eleştirilerimi sözlüğü önemseyen ve daha iyi duruma gelmesi için kalem oynatma isteğinde bulunan bir insanın düşünceleri olarak algılamanızı rica ediyorum. şahıslarla ilgili bir kaygım olamaz.

    tanım: "benim, tamam benim bu ama bir sorun bakalım neden?!" cümlesini kuran yazar.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.

 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam