bazı kimselerin yüzlerce kere pişirse bile bir türlü pirinç pilavının kıvamını tutturamaması ya pilavı lapa pişirmesi yada pirinçlerin dişe değer durumda pişmemesi şeklinde ortaya çıkan sorun.
bayanların mutfakta karşılaşacakları en zor dengedir. pirincin kalitesine ve türüne göre su ayarı da değişir. pişene kadar kontrol edip az az ve sıklıkla su koymak en mantıklı olandır.
pilavın nasıl olduğunda önemli bir noktadır. Çünkü suyu çok olduğunda pilav muhtemel lapa olacaktır, az olduğunda ise çiğ olacaktır. Kurulması zor bir dengedir, zamanla el alışkanlığıyla birlikte gelişmektedir.
Pirincin cinsine , kalitesine ve daha önce suya yatırılmış veya yıkanmış olmasına bağlı olarak su miktarı değişkenlik göstermekle beraber sıcak su veya soğuk su kullanımına bağı olarak ta pirincin pişmesi ve su emme süresi değimektedir.
dengenin tutturulmasinin zor ama imkansız olmadığı konu.
pirinci sıcak suda bekletmiyorsanız eğer (ki hiç başvurulmamış bir yöntemdir) Osmancık ise 1'e bir buçuk baldo ise 1'e bir ölçülerde konması uygun olan miktardır.
pirincin cinsine göre değişen, ilkte tutturamazsan, diğer pişirmede tutturma olasılığı yüksek olan, ev hanımları için çok da zor olmayan, ilk defa pilav pişirenler için de suyunu ayarlamak zor olabilir ama zamanla düzeltilebilecek durum.