Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Özellikle kireç taşlarının çözülmesi ile meydana gelmiş doğal kuyu. Baca veya kuyu şeklinde, keskin köşeli, derin çukurluklara obruk denir. Derinliği 250-300 m'yi bulabilen obrukların bazılarının tabanında göl bulunur. Türkiye'de İç Anadolu'nun güneyinde ve Toroslar 'da yaygın olarak obruklar görülür. İçel'deki Cennet-Cehennem mağaraları ve Konya'daki Kızören obruğu ülkemizdeki en güzel örneklerdir.
Konya'nın karapınar ilçesinde özellikle son dönemlerde sayıları hızla artan, karstik göçük ve jeolojik doğa olayı.
Yeraltı suyunun karbondioksit ile birleşimi sonucu olaşan karbonik asit(h2co3), kireç taşının(caco3) yoğun olduğu karstik arazilerdeki toprağı çözer ve yer altında devasa mağaralar oluşturur. Altı oyulan toprağın zamanla üstü de çökerek obruk adı verilen, derinlikleri yüzlerce metreyi bulabilen, huni ya da silindirik biçimli doğal göçükler meydana gelir.
Son yıllarda dünyada guatemala ve çin'de de çok sayıda obruk oluşmuştur.
dünyanın en büyük su altı obruğu, orta amerika ülkesi belize'de bulunmaktadır. 300 metre çap ve 125 metre derinliktedir.
Konya havzası
Antalya çimiköy platosu
Mucur Obruğu
Cennet Cehennem obrukları
Yanlış sulama, çok su tüketen ürünlerin yetiştirilmesi gibi nedenlerle yeraltı sularının zamanla çekilmesi sebep olarak gösterilmiş.
En ünlü ve büyük obruğumuz Kızören obruğuymuş:
Çok ürkütücü görünüyor.
Çapı 300 metre.
Derinliği 145 metre.
İçi su dolu olarak resimleri paylaşılmış.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |