Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
öğrencilerine belirli meslek alanlarında branşlara ayrılmak suretiyle yüksek düzeyde mesleki yeterlilik kazandırmayı amaç edinen ortaöğretim kurumu.günümüzde bütün meslek liseleri anadolu mesleki ve teknik lise adıyla birleştirilmiş, kız ve erkek meslek liseleri tabela üzerinde kalkmıştır.
genellikle başarı seviyesi düşük çocukların hiçbir ortaöğretim kurumuna yerleşemediklerinde açıkta kalmamak adına kayıt yaptırdıkları okullardır. özellikle kültür dersi öğretmenleri için çoğu meslek lisesi sınıfları kabustur. kendi içlerinde endüstri meslek, anadolu meslek ve anadolu teknik türlerini barındırır. anadolu meslek ve anadolu teknik bölümü öğrencileri sınavla okula geldikleri için sınavsız gelen endüstri meslek bölümü öğrencilerine göre daha başarılıdır (aslında kötünün iyisidir). meslek lisesi öğretmenlerinin genel olarak kabul edecekleri bir görüş varsa o da sanırım her eğitim öğretim yılı bir önceki seneyi mumla aradıklarıdır. bütün öğrencileri tabi ki başarısız değildir. içlerinde gerçekten çok başarılı ve ahlaklı çocuklar vardır. zaten derslerde genellikle her sınıfta olan 3-4 çocuk için işlenir.
meslek sahibi olması için gönderilen öğrencilerin, hiçbir şey olamamasını sağlayan okullar.
yeterli eğitim verilmemekte, mezun olduktan sonra iş imkanı sunulmamaktadır.
meslek lisesi memleket meselesi sloganıyla aklımda kalan öğrencilerine genellikle uygulamalı ders veren ortaöğretim kurumu
son 5-10 yıllık süreçte en kârlı çıkan kişilerin mezuniyet yeridir. geçmişte çocukken büyüklerimiz sanayide veya oto tamircilerinde "okumazsan işte bunun gibi olursun" diye işaret ettiği çıraklar geçen yıllarla birlikte tecrübelerine tecrübe katıp işlerini yoluna koyup para biriktirekek kendi işlerini kurup bir yerlere geldiler. şimdi oto tamircilerine gittiğinizde yılların tecrübesiyle arabanızı tamir edip 200-300 lira para alan ve müşterisi hiç eksilmeyen kişiler zamanında küçümsediğiniz o çıraklardı. okuyup üniversiteyi bitirenler ne oldu ?. ortalık üniversite mezunu işsizlerle doldu. herşeyden önce okul işi değil nasip işi bu işler.
aileler için, tembel çocuklarına "kısa yoldan meslek edindiren okullar", öğrenciler için "çalışmadan bitirilecek kurumlar", kamuoyu için de "fakir çocukların gittiği ikinci sınıf eğitim kurumları" olarak görülen okullardır.
28 şubat döneminde getirilen katsayı zulmü uygulaması yüzünden nitelikli öğrencilerin meslek liselerine gelmemeleri sonucunu doğurdu. bu süreçte meslek liselerinin öğrenci, öğretmen ve yönetici kalitesi kötüleşti. ve sonuçta nitelikli ara eleman, sahayı ve uygulamayı bilen teknik insan kaynağı ihtiyacı sorunu ortaya çıktı.
Maalesef türkiye hala 28 şubat döneminde itibarsızlaştırılan, kötürümleştirilen mesleki eğitimi iyileştirmeye çalışmaktadır.
Meslek liseleri pandemi döneminde, sürece en çok katkısı olan okullar olmuştur. Döner sermaye ve atölye kurmayı başarabilen meslek liselerinde kimya bölümlerinde el ve ortam dezenfektanları, kolonya, çamaşır suyu gibi temizlik maddeleri, tekstil bölümlerinde maske üretimleri gerçekleştirildi ve gerçekleştirilmeye devam ediyor.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |