Kırlarda ve ormanlarda, hendeklerden, yükseltilerden,çukurlardan geçerek yaya yapılan koşu.
bir nevi dağ maratonu.
Kros yani carpi x demektir
Rekoru tutulmayan koşudur. Çünkü sabit parkur olmadığından hesap yapılmaz.
Daha çok kış sporu olduğu için dayanıklılık gerektirir. Ciğer ve kalp raporu sağlam olanlar katılır.
spoiler
İlk uluslar arası yarışma Fransa ile İngiltere arasında 1898?de yapılmıştır. 1903 yılında İngiltere, İrlanda ve İskoçya?nın katılımı ile başlayan şampiyonaya daha sonra diğer ülkeler de katılmıştır. 1924 yılında yaz yarışmalarına uygun olmadığı için Olimpiyat Oyunları?ndan çıkarılmıştır. 1962 yılında IAAF, uluslararası kuralları yeniden belirlemiş, 1967??de ilk kez bayanlar arası kır koşusu düzenlenmiştir. ABD?den erkeklerde Pat Porter, ard arda 8 kez kazanarak, kır koşusunda ulaşılması güç bir rekor sahibi olmuştur.
IAAF?nın belirlediği uluslar arası yarışmanın standart mesafesi, erkekler için 12 km.?dir. Kır koşusu, belli bir pistten düzenlenmediği için dünya rekoru tutulmaz.
Bu koşuya katılacaklar sıkı bir sağlık kontrolünden geçirilmeli, kalp ve ciğerlerinin sağlam olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Kır koşusu, bir kış sporu olup, her türlü hava koşullarına katlanan atletlerin, azim ve iradeleri ölçülür ve atlerler yaz oyunları için hazırlanma fırsatı bulurlar. Atleler yün şapka ve eldiven kullanıp, her zemine uyum sağlayan ?waffle? tipi sentetik tabanlı ayakkabılar giyerler.
Kır koşuları, bireysel yarışlar ve takım yarışları biçiminde yapılır. Takım koşularında her takım 6-9 atletten oluşur. Bu takım yarışlarında kaç sporcunun puanlarının değerlendireceği önceden belirlenir. Belirlenen sayıda en az kötü puanı alan takım, yarışı kazanır. Kır koşularının bir değişik türü de bayraklı kır koşusudur. Bu yarışlarda bayrak yerine koşucu, koşacak olanın eline dokunur.
Kır koşularında koşu yönünün sol tarafından kırmızı, sağ tarafına beyaz flama dizilir. Gerekli noktalarda kontrol için hakem bulundurulur. Yarış sonunda çit veya iple belirlenen ve tüm koşucuların teker teker geçebileceği, huni biçiminde bir finiş tüneli vardır. Tüm yarışmacılar bu tünelden geçerken, hakemler tarafından numaralanarak bitirme dereceleri yazılır.