Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Artık günümüz şartlarında her mevsim çoğu yiyeceğe ulaşım mümküm olsa da, kışın yaz meyve ve sebzelerini sera ürünü olarak tüketmektense, taze meyve ve sebzeleri yazın bir takım işlemlerden geçirerek kışın yemeğe hazır hâle getirme işlemleridir.
Turşu kurmak, reçel ve marmelat yapmak, buzluğa poşet poşet bezelye, bamya, barbunya, taze fasulye gibi sebzeler koymak, kilolarca domates kaynatıp kavonazlamak, kapya biber, patlıcan közleyip koymak, tarhana yapmak, erişte kesmek vb. İlk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Maharetli ev kadınları yöresine göre farklı hazırlıklar da yapabilmektedir; bamya, patlıcan, domates gibi sebzeleri ipe dizip, güneşte kurutmak, biber ve domatesten güneşte kurutarak salça yapmak, bazı meyvelerden doğal sirke yapmak, şalgam gibi sebzeleri içecek hâle getirmek, asma yaprağını salamura yapmak, koçanındaki mısırı kurutmak, nane, kekik gibi taze otları öğütüp kurutmak..bunlardan bazılarıdır.
Doğru işlemlerden geçirilen, tuzu, şekeri, gereken sıcaklığı iyi ayarlanan, kapağı hava almayacak şekilde kapatılan ve uygun koşullarda saklanan bu malzemelerle bütün kış, yemek sofraları renklendirilebilir. Ancak yapım aşamasında sıkıntı olan ve uygun şartlarda hazırlanmamış ürünler bir süre sonra küflü, kurtlanmış, ekşimiş, nemlenmiş, oksitlenmiş hâle gelebilir, fark etmeyip bu şekildeki ürünler kapağı/poşeti açılıp tüketildiğinde gıda zehirlenmesine varan ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bunca emeğin ziyan olmaması için kış hazırlıklarının yapım aşamasında çok dikkatli olunması gerekir.
Ne bitmez bir kış hazırlığı döngüsüne girdim anlamıyorum sanki savaş çıktı cepheye kışlık stoğu yapıyorum.
Geçen hafta turşu yapımını sonlandırdığımı sanarken yine bugün bir turşu bidonuyla cebelleşirken buldum kendimi.
Daha bamya, domates, biber, patlıcan ve fasulye var.
Jübileyi fasulye ile yapıcam.
biri beni durdursun.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |