Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
dini toplumsal bir öğreti olarak atalarından kültürel aktarım yoluyla öğrenen kişilere göre kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. kandil gecelerinin peygamber döneminde kutlanmadığı ve ilk defa Osmanlı padişahı olan II. Selim döneminde bu gecelerde camilerin kandillerle aydınlatılmasından ötürü bu adı aldıkları bilinen bir gerçektir. eğer dinin aslında olsaydı peygamber döneminden beri kutlanması gerekirdi.
ayrıca genellikle bu tür din anlayışına sahip olan kişiler tanımadan etmeden bireyler hakkında başka dinlere ve kültürlere ait önemli ve kutsal sayılan günleri kutladıkları yönünde ithamlarda bulunmaktan (noel kutlama, sevgililer gününde kadın avına çıkma gibi) çekinmedikleri gibi bir millete mensup olmayı bir dine mensup olmayla ilişkilendirme cahilliğini de göstermektedirler. bu tip insanlara göre arap, türk vs olmak sanki müslüman olmayı da gerekli kılan özellikler gibi düşünülür. oysa ki bir arap islam dışı bir inanca sahip olabileceği gibi hiç umulmayan mesela bir japon ise islam inancına sahip olabilir.
ayrıca kaldı ki bir geceyi anma ile o geceye dinsel bir kutsallık atfetmek farklı şeylerdir. tabii ki herhangi bir gecede de bu özel olarak adlandırılan gecelerde de zamanı ibadetle geçirmek olumlu bir davranıştır. ancak bu gecelere ''kutsal'' ismini vermek dine yeni bir hüküm katma anlamı taşımaktadır. dinde ''tek kural koyucu'' da allah olduğu için bu apaçık bir bidat hükmündedir. allah'ın hükümleri de kuran'da yazılıdır.
ışığın olmadığı zamanlarda, sabahlara kadar ibadet edenlerce, ışıgından istifade etmesi sebebiyle, adını nurlandırmak maksatlı verildiği ışıltılı gönle huzur veren gece aydınlığı.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |