Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

insanın dinden çıkması

paylaş araştır

 

  1. Hayati boyunca okuduklarinin toplami medcezirin son entry si kadar olmayan insanlarin iddiasi

     
  2. Din varolabilmek ve kitlelere ulasabilmek icin ahlaka muhtactir, mecburdur. Tek basina bir hictir,bostur.

    Ahlak ise dine muhtac degildir. Ahlakli olmak icin herhangi bir dine ihtiyac duymayanlar bu nedenle dinden cikar. Durum budur.

     
  3. kişinin inandığı dini bırakıp, başka bir dini seçmesi ya da seçmemesi.

    insanların kafalarının karışık ve gerçek anlamda islamiyetin ne demek olduğunu bilmeyen kişilerin eylemi olarak değerlendirdiğim durum. islamiyeti baz aldım, çok şükür müslümanım ve inanmanın mutluluğunu yaşıyorum.

    insanoğlu bencil, kibirli, egolu bir varlık. ne kadar ben böyle değilim desek bile, kalbimizin ötelerinde bir yerlerde saklıyoruz bu duyguları ve bu duyguları da inanarak törpüleyebiliriz.

    yoksa ben biliyorum, ben yapıyorum, ben okudum, ben gördüm ile insan hareket edince yanılıyor. hep gösterilen bir örnek vardır bu durumlarda, görmediğine inanmıyorsan, öncelikle aklından başla diye. akıl denen mucizeyi görmüyoruz ama onun varlığına inanıyoruz. laf açıldığı zaman, sohbetlerde falan ben aklıma çok güvenirim diyoruz ama inanca ve yaratıcıya gelince, insanlar bir anda kendilerini farklı görüyorlar.

    olmayan bir şey var ve sadece kendi bilgilerinize yani görmediğiniz aklınıza inanıyorsunuz. burada bir çelişki var ama tabi ki sizin gözünüzden dünyaya bakamam ama sizlerde benim penceremden bakamazsınız. rabbim kimilerinin kalbini açar kimilerinin ki de kapatır.

    rabbim bizleri yolundan ayırmasın, kollasın, korusun.

    kadın her platformda konu oluyor ve yine konu olmuş. kadın hakkında söylenen hiçbir fikre katılmıyorum. inandığım din kadınları her zaman korumuş ve kollamış. öldükten sonra peygamber efendimizin kokusunu, yüzünü görmek en büyük sevdam. rabbimin cemalini gördükten sonra başka bir şey düşüneceğimi sanmıyorum. rabbim bu isteklerimi gerçekleştirmemi bana nasip etsin, yolundan ayırmasın.

     
  4. bir anda bilinçli olarak gerçekleştirilemeyecek fenomen.

    yıllar boyunca okudukça, düşündükçe, yaşadıkça, gördükçe, hissettikçe bazen din ondan çıkar.

    yine de son durumda kişinin kendi seçimiyle(bilinçlilik derecesi değişmekle birlikte) ilgili bir durum olduğuna inanıyorum.

    yüreğinin derinliklerinde inanmak istemeyen insan kolaylıkla kendi nedenlerini bulabilecektir: herhangi somut bir delil olmaması gibi..

    bunun tam tersine inanmak isteyen insan için de neden bulmak kolaydır. örneğin bu kişinin "çünkü bu kitap kutsal ve tanrıdan geliyor." demesi inanması için yeterli olacaktır. (tüm akli delillerin-örneğin akıllı tasarım- gözüme bu tavırdan daha değerli görünmemesiyle beraber)

    bunun dışında inanmamaya biraz daha yakın olsa da bir üçüncü tavır var ki, bu, iki tavra karşı tamamen şüpheci bir bakış açısından yaklaşma denemesidir. sanırım bu da agnostizmin alanına giriyor.

    ve belki de kendini bu alana yakın gören kişi şöyle diyecektir:

    dostum, inanıyorsun ve bununla ilgili delillerin olduğunu mu düşünüyorsun? ya sen dostum, inanmıyorsun ve bununla ilgili mutlak görüşlerin mi var? evet, bir ihtimal her ikinizi de dinleyeceğim. lakin, bu konu gerçekten beni ilgilendirmiyor ve aşıyor. çünkü bu, şimdiden açıkça bilebileceğimiz bir konu değil. ve ben varsayımlarla çok fazla ilgilenmiyorum.

     
  5. Sonuçlarını ölünce daha iyi anlayacağımız durum.

     
  6. din bir bütündür din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütünleyici ve tamamlayıcı konuların bir arada olması gerektiği konusunun en iyi öğreticisi iken, din kültürünü ahlak bilgisinden ayırmak o kadar cahilliktir.

    kültürüne sahip çıkan birinin ahlakına sahip çıkmaması tezat bir durumken bunu ayırması yönünde aykırı tüm davranışlar inançtan uzaklaşma çizgisi kabul edilir yani sonuç; bilerek yapılan davranışların ulaştığı yanlış gidişat.

     
  7. Kişinin inandığı bütün değerlerin anlamsizlasmasidir.

    Kişi din değiştirdiği için de çıkabilir

     
  8. Girerek hata yapilan eylemden cikarak kurtulmak.

    Aslolan ahlaktir.

    Din yalandir, riyadir.

     
  9. artık inanmakta olduğu dini inancı terk etmesi ve ya vazgeçmesi, değiştirmesi vb. durum. ahlak bütün dinlerin temelinde olan şeydir. hepsinin ortak yönüne bak hepsinde de ahlak geçer. ha alakası var mı yok mu onu dinde ahlak olur mu şu mu bu mu onu bilmem bildiğim tek şey ahlakın en tepede olduğu dinden önce geldiğidi ve ikisi farklı şeylerdir. ahlaksız din olmaz dinsiz ahlak olur gibi karışık bir argüman. aman neyse ne canım. sen dürüst ol karıncayı bile incitme asla yalan söyleme kendin ol cesur ol ahlaklı ol hangi dine mensup olduğunun bir önemi yok dediğim konu.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.