Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
daha önceki kanunda resmi nikah olmadan imamların dini nikah kıyması yasaktı ve kıyan kişilere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyordu. bu yasayı anayasa mahkemesi aldığı kararla iptal etmiş ve resmi nikah olmadan dini nikah kıyılabileceğine dair karar vermiştir ve bu karar bir çok çevreden tepkiye neden olması durumu.
zaten halk arasında çok uygulanan bir kanun değildi, bazı imamlar gizli olarak bu nikahı kıyıyorlardı, çünkü halk arasında dini nikahın ayrı bir yeri vardır ve resmi nikah konusunda da bir sorun teşkil etmeyeceğini düşündüğüm karar.
nikahsız birlikte yaşamak nasıl ki serbestse resmi nikah yapmadan sadece dini nikahla evlenmenin de kişilerin kendi tasarrufunda bir tercih olduğundan her halükarda demokratik ve laik bir devlet olduğunu açıklamaktan çekinmeyen bir ülke için bence geç kalınmış bir karardır.
mesela bazı tarihçiler için ilk yazılı anayasaya sahip olduğu kabul edilen ingiltere ülkede yaşayan müslümanların kendi içlerindeki bazı meseleleri dinlerinin istediği bir biçimde hükme bağlamalarına izin veriyor (evlenme, miras gibi). tabii yasal bir geçerlilik söz konusu değil.
kadınların hakları açısından oldukça sıkıntılar doğuracak yanlış bir karardır.
dini nikah elbet olmalıdır ve özgürlüğün getirilerinden biridir lakin resmi nikah bir kadının teminatıdır. mutlaka dini nikahın akabinde resmi nikah kıyılmalıdır.
aksi takdirde bir kadının eşinin hiçbir güvencesinden faydalanma hakkı yoktur ve boşanmak oldukça basittir.eşler ayrılmaya karar verirse, kadınlar eşlerinden asla hak talep edemezler.
üstelik çok eşliliğin de yolunu açan bir uygulamadır...
gerçi bu kanunlara uyan pek de yoktu, halk arasında gizliden gizliye her şey yapılıyordu zaten ama bunun resmiyete dökülmesi yanlış olmuş sanki.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |